15 aprilie 2024, 22:26

Boli de inimă, depistate cu ajutorul fotografiilor

Dar cine a rezistat tentației de a-și face un selfie? E vremea lor, a imortalizării de momente cu un telefon, chiar și în lipsa unui terț, care să apese pe buton. Există selfie, așa că singuri putem realiza imortalizarea clipei.

Studiul chinezilor

O echipă de cercetători chinezi a folosit selfie-urile pentru a identifica anumite semne ale bolilor de inimă. Rezultatele studiului au sugerat că un algoritm de învățare profundă bazat pe fotografii faciale poate ajuta la detectarea bolii coronariene.

Zhe Zheng și colaboratorii săi au folosit fotografiile a peste 5.000 de pacienți pentru a-și antrena un model de inteligență artificială (IA).

Toți pacienții au fost tratați într-unul dintre cele opt spitale din China, în perioada iulie 2017 până în martie 2019. Fotografiile altor 580 de pacienți – făcute în aceleași spitale în aceeași perioadă de timp – au fost rezervate pentru a valida modelul.

Algoritm

Algoritmul echipei a fost apoi testat pe alți 1.000 de pacienți care au fost înrolați din aprilie până în iulie 2019 pentru a vedea în ce măsură prezice riscul de boală cardiacă al unei persoane.

Studiul a avut anumite limitări – inclusiv o specificitate scăzută și faptul că nu a fost testat pe o populație mai mare și mai diversă de pacienți, dar rezultatele echipei ar putea fi totuși un pas semnificativ către îmbunătățirea screeningului pentru o varietate de afecțiuni potențial fatale, după cum arată site-ul cardiovascularbusiness.com.

Inteligența artificială

Autorii cercetării au remarcat însă că există anumite „probleme etice” legate de această tehnologie care trebuie luate în serios.

„IA poate fi utilizată pentru a analiza fețele pentru detectarea bolilor de inimă. Este un pas către dezvoltarea unui instrument profund bazat pe învățare, care ar putea fi utilizat pentru a evalua riscul bolilor de inimă, fie în ambulatoriu, fie prin intermediul pacienților care își fac„ selfie-uri ”pentru a-și efectua screeningul”, a declarat Zhe Zheng, coordonatorul Departamentului de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Fuwai, autorul lucrării.

Anumite caracteristici faciale au fost asociate cu un risc crescut de boală coronariană (CAD) potrivit algoritmului dezvoltat de oamenii de știință.

Mai trebuie studiat

Sunt necesare studii suplimentare pentru dezvoltarea unui instrument clinic disponibil pe baza acestei tehnici care ar putea evalua probabilitatea CAD în ambulatoriu sau pentru a fi folosit în screening-ul CAD.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Jurnalul European de Cardiologie.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol