19 aprilie 2025, 16:56

Bolnavii care nu pot fi tratați în România, vor merge în străinătate pe banii statului. Care sunt condițiile impuse de Ministerul Sănătății

Premierul României, Viorica Dăncilă, a anunțat, joi, că va depune toate eforturile pentru a asigura accesul tuturor pacienților la medicamente și servicii performante. Mai mult, Dăncilă a mai declarat și faptul că bonlavii care nu pot fi tratați în sistemul public de sănătate să beneficieze de decontarea tratamentelor în străinătate.

Vom aproba în şedinţa de astăzi mai multe măsuri pentru creşterea accesului pacienţilor la medicamente şi servicii medicale performante. Astfel, vom completa legislaţia pentru a permite pacienţilor cu afecţiuni grave care nu pot fi tratate în sistemul public, să beneficieze de decontarea tratamentelor efectuate în străinătate sau asigurate de furnizori privaţi de servicii medicale din România”, a declarat, joi, înainte de începerea şedinţei de Guvern, premierul Viorica Dăncilă, potrivit Mediafax.

Vor fi luate noi măsuri și în privința tratării persoanelor cu atuism, iar Guvernul va implementa un nou subprogram special pentru acestea.

De asemenea, facem modificările legislative necesare pentru introducerea, dezvoltarea şi implementarea unui nou subprogram adresat persoanelor cu tulburări din spectrul autist conform protocolului încheiat cu asociaţiile de profil. Această măsură va permite un acces mai bun la servicii integrate de sănătate pentru persoanele diagnosticate cu astfel de tulburări. Totodată, prelungim termenul de exceptare temporară a obligaţiei de plată a taxei pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană. Este o măsură necesară pentru a asigura prezenţa necesară pe piaţă a unor medicamente care nu au altă alternativă terapeutică, medicamente atât de necesare în cazul unor afecţiuni grave”, a adăugat Dăncilă, potrivit Mediafax.

Anunțul Premierului contracarat de Ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a menționat că procedura decontării tratamentului în străinătate va fi privită ca ultimă soluție în cazul tratării pacienților cu afecțiuni grave. Astfel, aceștia vor fi transferați în primă instanță clinicilor private din România, iar apoi, în ultimă instanță pacienții vor fi tratați în străinătate, iar costurile vor fi decontate de CNAS ( Casa Națională de Asigurări de Sănătate).

Mai mult se pare că regula se va apilca doar în cazul prețurilor care sunt mai mici în țară decât în străinătate, a decis joi Guvernul.

Doar în anul 2018, Ministerul Sănătăţii a decontat intervenţii chirurgicale şi tratamente în străinătate în valoare de 10 milioane de euro. Totodată, dacă statul ar fi apelat la clinicile private de la noi din țară ar fi putut economisi aproximativ 3 milioane de euro, anunță Știri.tvr.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: „Dacă aceste proceduri se realizează în România în sistemul privat, atunci acestea pot fi decontate pacienților care solicită aceste proceduri. Trebuie să ținem cont de faptul că este foarte important pentru un pacient să i se vorbească în limba maternă, este foarte important să i se asigure suportul familiei, pentru că face parte din procesul de vindecare”, potrivit Știri.tvr.

 

Sursă foto: banatulazi.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol