1 septembrie 2023, 10:00

Bolnavii de cancer dau în judecată Ministerul Sănătății, pentru că Planul Național Anticancer care a intrat în vigoare la 1 iulie nu poate fi încă aplicat

Bolnavii de cancer s-au săturat să aștepte și vor da în judecată Ministerul Sănătăţii, pentru că nici acum nu se poate aplica legea privind planul naţional de cancer. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a luat această decizie, după ce autoritățile au depășit toate termenele legale pentru implementarea măsurilor vitale pacienților oncologici, relatează Știrile TVR.

Un plan șchiop

Răbdarea pacienţilor cu afecțiuni oncologice a ajuns la final. Oamenii au decis să ceară explicaţii autorităţilor în faţa magistraţilor, pentru că Legea privind planul naţional anti-cancer, care trebuia să fie implementată la 1 iulie, nu poate fi aplicată nici acum.

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer explică: “Pentru noi, când această lege a fost promulgată în 2022, s-a aprins luminița de la capătul tunelului, dar domnul ministru Rafila a avut grijă să ne-o stingă rapid, spulberându-ne orice speranță că vom beneficia de un plan național de cancer care ne-ar fi netezit drumul spre supravieţuire, chiar vindecare”.

În așteptarea normelor

Legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023 și de atunci se aşteaptă normele. Timpul este esențial pentru un asemenea diagnostic, iar legea ar obliga începerea tratamentului în cel mult 60 de zile. În plus, ar urma să existe un traseu clar al pacienţilor, comisii de specialişti care să analizeze cazurile și registre naţionale ale bolnavilor de cancer.

Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România a fost gândit pentru perioada 2022-2030.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol