8 august 2020, 20:57

Bolnavii, mai ușor de găsit cu o invenție made in Romania

Plasturele cu GPS este o idee dezvoltată de șase eleve din Toplița, produs revoluționar care poate ajuta o persoană în nevoie, mai exact ajută la monitorizarea persoanelor bolnave de Alzheimer sau a copiilor.

Edina Bako, Mara Haja, Nicoleta Runcan, Ana Maria Timar, Alexandra Stan şi Andrada Căliman, eleve ale liceului ‘O. C. Tăslăuan’ din Toplița, au format echipa Find Me Anywhere, cu care au participat la competiția Junior Achievement European Company of the Year 2017, desfășurată în Bruxelles la jumătatea lunii iulie. Am stat de vorbă cu fetele din echipă, dorind să aflăm mai multe despre invenția lor, despre întrecerea europeană și despre planurile de viitor.

Tocmai am terminat clasa a 11-a și studiem toate profilul matematica-informatică. Ideea Find Me Anywhere a luat naștere în urma unor furtuni de idei pentru competiția JA Compania anului. Am discutat mai multe proiecte ce ar putea ajuta o persoana și am ajuns la cel mai bun și practic dispozitiv pe care a urmat să îl dezvoltăm„, ne-au transmis elevele.

Ce este mai exact plasturele cu GPS

Boala Alzheimer, de exemplu, este una degenerativă ce afectează zone ale creierului ce controlează memoria, inteligența, capacitatea de judecată, limbajul și comportamentul. De multe ori, declinul mintal al persoanelor afectate îi fac să plece de acasă sau din zonele sigure, pe ascuns, fără ca cei care îi îngrijesc să îi poată opri. Nu de puține ori auzim de bătrâni dispăruți din cauza acestei boli sau chiar oameni mai tineri care pleacă de acasă, suferind de diferite boli, și sunt de negăsit. De asemenea, copiii pot pleca de acasă sau de lângă familie, nerealizând pericolul sau cei care ajung să fie răpiți.

Ce facem cu aceste cazuri, care produc spaimă familiilor și care conduc chiar și spre situații mai nefericite decât dispariția pentru un timp? De aici a luat naștere ideea de plasturele cu GPS, dezvoltată de elevele din Toplița, idee pe care o îmbunătățesc cu ajutorul  unei firme din China.

Plasturele cu GPS este o mini-unitate GPS incorporată într-un plasture medical. Conectat la o simplă și facilă aplicație, Geo-plast are rolul de a monitoriza persoanele cu anumite condiții medicale precum Alzheimer sau chiar și copiii. În momentul de față ne îmbunătățim starea produsului cu ajutorul unei companii din China care ne produce cele mai mici trackere existente pe piață.„, au completat tinerele.

Mai jos puteți urmări clipul de prezentare al plasturelui:

Junior Achievement European Company of the Year 2017

Tinerele românce au participat la întrecerea europeană de la Bruxelles, unde au reușit să își promoveze idea și să întâlnească alți tineri la fel de inventivi la ele.

Company of the year a fost o experiență deosebită pentru noi. Am avut parte de 3 zile deosebite în cadrul cărora ne-am prezentat produsul, am avut vizite la stand cu un feedback neașteptat de pozitiv, dar și interviuri cu juriul. Competiția a fost foarte strânsă, existând diferite produse sau servicii pe care cei din alte țări le-au realizat. Totodată, ne-am distrat, am ajuns să cunoaștem foarte multă lume, atât de vârsta noastră, cât și persoane importante printre care și regele Filip al Belgiei cu care conducătoarea echipei a avut ocazia să se întâlnească în urma unor nominalizări.„, au menționat ele.

Eforturile elevelor nu au fost în zadar, fiind apreciate și chiar câștigând unul dintre premiile puse la bătaie: JA Alumni Leadership Award acordat Edinei Bako, CEO-ul grupului.

Feedback-ul a fost neașteptat de bun. Toată lumea a fost încântată de ideea noastră, am obținut sfaturi și interes din partea juriului și a celor prezenți la stand. De asemenea, CEO-ul FMA a primit premiul JA Alumni Leadership Award, dovedind buna-organizare a noastră și spiritul de echipă.

Planurile de viitor

Cu organizarea bună și ideile și mai și, tinerele eleve plănuiesc să continue dezvoltarea invenției, pentru ca mai apoi să înceapă producția acestuia. Dispozitivul trebuie să devină unul de maxim interes pentru spitale, centre de îngrijiri și pentru familiile care au în grijă persoane cu diferite boli psihice.

Fiind cele mai bune prietene am lucrat și în trecut împreună în cadrul mai multor proiecte și am știut că ne descurcăm foarte bine într-o echipă, împărțindu-ne pe sarcini. Find Me Anywhere urmează să își aducă produsul în cea mai bună formă posibilă, iar mai apoi firma va fi înscrisă„, au mai transmis elevele.

[Sursă imagine: Facebook.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.