24 aprilie 2024, 22:36

BOSCH anchetat pentru posibile încălcări ale sancțiunilor impuse Rusiei. Piese BOSCH găsite în vehicule militare rusești (deși embargoul din 2014 interzicea acest lucru)

Potrivit publicației germane Der Spiegel, Ucraina afirmă că a găsit piese ale gigantului german din domeniul ingineriei în vehicule militare rusești.

O anchetă este în curs de desfășurare pentru a stabili dacă au fost încălcate sancțiunile UE împotriva Moscovei.

Atenție! Nu este vorba de sancțiunile de acum, ci cele impuse în 2014, ca urmare a invadării Crimeei!

Anchetă

Ancheta a fost demarată în urma afirmației unui ministru ucrainean potrivit căreia piese Bosch au apărut în vehicule militare rusești folosite în invazia Ucrainei.

În cauză este vorba despre exportul așa-numitelor produse cu dublă utilizare, care pot fi folosite în scopuri militare și civile, care au fost restricționate de UE după ce Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014.

Ce spun ucrainenii

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat duminică, într-un interviu acordat presei germane, că s-a descoperit că vehiculele de infanterie rusești confiscate de forțele ucrainene conțineau piese de la producătorul german.

„Ne-am uitat în interiorul unuia dintre aceste vehicule și am văzut că una dintre principalele componente care alimentează vehiculul a fost de fapt furnizată de Bosch”, a declarat Kuleba pentru postul public de televiziune german ARD.

El a susținut că Bosch „furnizează de ani de zile componentele necesare mașinii militare rusești pentru ca aceste vehicule să poată invada Ucraina și să ne distrugă orașele”.

Mingea este acum în terenul Parchetului din Stuttgart și Biroului de Investigații Penale Vamale din Köln, care au demarat o anchetă.

Cum se justifică Bosch?

Bosch a declarat că a început propria investigație cu privire la acuzații (ce putea altceva să facă, nu?) și a declarat pentru Der Spiegel că piesele sunt „unități de control obișnuite pentru vehicule comerciale”.

Compania cu sediul în Stuttgart a declarat că, de obicei, le livrează direct producătorilor de vehicule și că “Bosch nu mai acceptă comenzi noi din Rusia”.

Cu alte cuvinte, compania germană se face că nu înțelege, scoțând în față noul embargou, când, de fapt, este vorba de embargoul UE din 2014.

De ce sunt atât de controversate bunurile cu dublă utilizare?

Exportul de bunuri cu dublă utilizare este dificil de monitorizat, deoarece acestea sunt adesea comandate de intermediari care pretind că sunt necesare pentru uz civil. Bunurile – piese, software și tehnologie – sunt ulterior deturnate în scopuri militare. S-a propus, astfel, controlarea mai strictă a acestui tip de produse – iată, fără prea mare convingere.

Mai mult, trebuie precizat că nu e pentru prima dată când Germania se confuntă cu un asemenea scandal.

Cu mult înainte de ultimul asalt militar al Kremlinului, au apărut rapoarte potrivit cărora motoare și sisteme de poziționare globală (GPS) de fabricație germană au fost găsite în dronele rusești folosite în estul Ucrainei și pentru a spiona alți vecini ai săi.

Luna trecută, ziarul Welt am Sonntag a relatat că guvernul german continua să elibereze licențe de export pentru bunuri cu dublă utilizare către Rusia până în 2020.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol