17 iunie 2021, 11:43

Autoritățile bosniace au demolat o biserică ortodoxă sârbă (VIDEO)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, în octombrie 2019, că autoritățile trebuie să demoleze biserica din satul Konjevic Polje, din curtea familiei Orlovic. Decizia a mai precizat că Bosnia trebuie să plătească daune familiei, în valoare totală de 31.000 de euro. Biserica a fost construită la scurt timp după ce membrii familiei au fost expulzați din sat, la 20 de kilometri est de Srebrenica, în timpul războiului bosniac din 1992-1995.

Familia este bosniacă și face parte din majoritatea musulmană, iar satul a fost ocupat de sârbii bosniaci, care sunt în principal creștini-ortodocși.

Soțul Orlovic s-a aflat printre cei aproximativ 8.000 de bărbați bosniaci uciși de forțele sârbe bosniace la Srebrenica în 1995, cel mai grav carnagiu al conflictului etnic din Bosnia. Masacrul a fost recunoscut la nivel internațional ca singurul genocid din Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

La întoarcerea în satul ei după război, cererile soției Orlovic ca biserica să fie înlăturată au fost ignorate. În 2000, ea a lansat proceduri judiciare pentru a forța autoritățile Republicii Srpska, denumirea entității sârbe din Bosnia, să se conformeze.

Autoritățile locale au spus că vor reconstrui biserica.

Bosnia rămâne profund divizată etnic la mult timp după încheierea războiului în 1995, printr-un acord de pace intermediat de SUA. Peste 100.000 de oameni au fost uciși în conflict și milioane au fost nevoiți să-și părăsească casele.

Foto, video: Euronews


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.