10 iunie 2023, 1:11

Brahms la Sala Radio, cu Alexandru Tomescu

Apreciatul violonist Alexandru Tomescu  va interpreta pe 19 mai 2023 (de la 19.00), la Sala Radio, Concertul în Re major pentru vioară și orchestră, semnat de Brahms. Unul dintre marile concerte de vioară compuse vreodată, lucrarea a fost dedicată de Brahms prietenului său Joseph Joachim, unul dintre cei mai apreciați violoniști din toate timpurile. Acesta a și interpretat lucrarea la premiera absolută de la Leipzig (1879), cu Brahms însuși ca dirijor.

Orchestra Națională Radio

Evenimentul prezentat de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune publicului și celebra partitură Așa grăit-a Zarathustra, semnată de RICHARD STRAUSS, ale cărei note le auzim și în pelicula cinematografică a regizorului Stanley Kubrick – Odiseea Spațială 2001. Solo-ul de vioară îi va reveni lui Adrian Florescu.

Invitat special al serii este dirijorul german CHRISTOPH  KÖNIG, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, acesta va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

Seara de la Sala Radio se va deschide cu Simfonia nr. 59 – Focul, semnată de HAYDN.

Christoph Konig

Din anul 2010, dirijorul german CHRISTOPH KÖNIG este dirijor principal și director muzical al ansamblului Solistes Européens din Luxembourg. A debutat ca dirijor în SUA în 2010 și de atunci sub bagheta sa au evoluat orchestrele simfonice din Pittsburgh, Indianapolis, New Jersey, Houston, Oregon, Toronto și celebrul ansamblu Los Angeles Philharmonic.

Între 2009 și 2014 a fost dirijor principal pentru Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música – Portugalia, ansamblu alături de care a făcut turnee în Europa și Brazilia. Între 2003 și 2006 a ocupat aceeași funcție la Malmö Symphony Orchestra – Suedia și a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonice din Gran Canaria – Spania.

Colaborările sale includ apreciate ansambluri europene ca Staatskapelle Dresden, Orchestre de Paris, Netherlands Philharmonic, Wiener Concertverein, Warsaw Philharmonic Orchestra, Danish National Symphony, Royal Philharmonic Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, Mozarteum Orchestra Salzburg, Beethoven Orchestera Bonn, BBC Scottish Symphony Orchestra.

 Live

 Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

 Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol