16 mai 2021, 23:45

Brânza halloumi, steagul alb din Cipru

Prin acordarea unei denumiri de origine protejate (DOP) brânzei cipriote halloumi, pe 12 aprilie, Comisia Europeană speră să creeze condițiile pentru reunificarea insulei. Negocierile au început în 17 iulie 2015, dar a durat aproape șase ani până când Comisia a înregistrat oficial DOP. Turcia a dat în sfârșit undă verde unei noi conferințe „5 + 1” (Grecia, Turcia, Marea Britanie, cele două părți ale Ciprului și ONU) care să încerce să găsească o soluție la partiția insulei mediteraneene.

Este un semnal foarte încurajator, deoarece această „diplomație a brânzeturilor” are un singur scop: crearea condițiilor pentru reunificarea insulei. S-a aplicat „Metoda Monnet” în Cipru, adică utilizarea unui acord pentru a deschide calea către o cooperare mai profundă la nivel politic. Negocierea nu a fost câștigată în avans, deoarece era vorba despre aplicarea pentru prima dată a unui standard comunitar pe teritoriul Republicii Turce a Ciprului de Nord (RTCN), pentru a-i permite să exporte liber, prin Republica Cipru, un produs de care depinde o parte importantă a economiei sale: halloumi.

Mierea și peștii din nord sunt deja autorizați să treacă Linia Verde, dar greutatea economică și simbolică a brânzei este mult mai mare: la Bruxelles, toată lumea era conștientă că nerecunoașterea ei ca DOP ar fi afectat grav partea nordică și ar fi diminuat șansele de reunificare. Această brânză este foarte identitară, este un subiect de civilizație.

Brânza care unește

De fapt, era vorba despre încheierea primului acord bilateral din istoria republicii, chiar dacă nu ar trebui să folosim cuvântul „bilateral ”, deoarece RTCN nu există pentru Comisia Europeană. Insula Cipru a aderat la UE în 2004, dar numai partea din sud. Negocierea cu autoritățile cipriote turce sau acceptarea recunoașterii controalelor efectuate de administrația RTCN pentru a se asigura că specificațiile DOP sunt respectate înseamnă formalizarea existenței acestui stat nordic.

„Negocierile au fost lungi din cauza acestor probleme, dar și pentru că fiecare dintre liderii ciprioți a trebuit să-și convingă comunitatea în același timp. A trebuit să ne asigurăm că tot ceea ce am negociat a fost în conformitate cu legislația europeană, dar și cu dreptul internațional care nu recunoaște RTCN. Când am ajuns în sfârșit acolo, am fost cu toții foarte mândri: am avut senzația că am deschis un câmp care ne va permite să soluționăm restul disputelor”, a spus Jean-Claude Juncker.

Ideea centrală a acordului este că Republica Cipru va încredința unui terț independent, „Bureau Veritas”, verificarea respectării de către RTCN a specificațiilor DOP, dar și a standardelor de sănătate și bunăstare. Controlul nu-l va face o administrație a unui stat nerecunoscut, nici administrația cipriotă, pe care ciprioții turci nu vor să o vadă pe teritoriul lor. Condițiile extrem de stricte ale legislației europene îi vor obliga să investească mult în infrastructură înainte de a-și putea exporta brânza, ceea ce ar trebui să permită dezvoltarea Nordului. Pariul, pe termen lung, este să se ancoreze economia nordului insulei în UE.

Foto: „Cyprus map basic.png”, Chaosdruid, Wikimedia, CC BY-SA 3.0


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.