2 martie 2024, 15:20

Fostul președinte brazilian Bolsonaro, învins de candidatul stângii, foarte popularul Lula de Silva

Fostul președinte brazilian (2003-2010), favorit al alegerilor prezidențiale din Brazilia în ultimele luni, în sondaje, a ieșit învingător, în ciuda unui scrutin foarte strâns împotriva adversarului său conservator Jair Bolsonaro, scrie Le Figaro.

Fostul președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva a câștigat duminică alegerile prezidențiale din Brazilia, învingându-l pe actualul președinte Jair Bolsonaro. Favorit în sondaje de câteva luni, Lula a câștigat în cele din urmă cu o marjă subțire, 50,83% față de 49,17% pentru adversarul său conservator, conform rezultatelor oficiale aproape finale. El revine la putere, după ce a condus Brazilia între 2003 și 2010.

Campania s-a desfășurat într-un climat brutal, cei doi candidați insultându-se copios, în timp ce rețelele de socializare, singura sursă de informare pentru majoritatea celor 170 de milioane de utilizatori brazilieni, transmiteau valuri de dezinformare. Bolsonaro l-a insultat pe Lula, catalogându-l drept „hoț”, „fost pușcariaș”, „alcoolic” sau „rușine națională”. Acesta din urmă a întors loviturile: „pedofil”, „canibal”, „genocid” sau „mic dictator”.

Victoria lui Lula marchează o revenire uluitoare pentru liderul de stânga, care a fost condamnat în 2018 la 19 luni de închisoare pentru luare de mită. Condamnările au fost anulate în 2021, de Curtea Supremă.

„Brazilia este pregătită să îşi reia rolul de conducere în lupta împotriva crizei climatice (…) Brazilia şi planeta au nevoie de un Amazon viu”, a declarat liderul de stânga, în discursul ţinut după anunțul victoriei.

„Astăzi spunem lumii că Brazilia a revenit, este prea mare pentru a fi marginalizată în acest rol trist de paria în lume”, a adăugat Lula, făcând referire la faptul că cea mai mare ţară din America Latină s-a izolat diplomatic în timpul mandatului exercitat de Bolsonaro.

Lula a pledat, de asemenea, pentru „o Brazilie egalitară, o Brazilie pentru toţi, a cărei prioritate este acordată celor care au cea mai mare nevoie”.”Angajamentul nostru cel mai urgent este de a eradica din nou foametea”, a subliniat el, citat de AFP și preluat de Agerpres, în contextul în care 33 de milioane de brazilieni suferă de nesiguranţă alimentară.

Bolsonaro și-a pierdut susținerea în urma politicilor adoptate în timpul pandemiei de COVID-19.

Învestirea lui Lula, în vârstă de 77 de ani, este programată pentru 1 ianuarie.

Sursa foto: Luiz Lula da Silva/Twitter oficial


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol