5 ianuarie 2023, 9:29

Brian May, chitaristul legendarei trupe Queen, a primit medalia Stephen Hawking la cel mai mare festival științific din lume

STARMUS, festivalul științei și artei de anvergură mondială, are loc zilele acestea la Erevan, capitala Armeniei, pentru a celebra comunicarea științifică  împreună cu artiști, astronauți și oameni de știință de clasă mondială.

Despre STARMUS am relatat pe larg aici.

De la Brian May la Cer: STARMUS, festivalul care leagă muzica de astronomie. O celebrare a științei, la Erevan, cu laureați Nobel și oameni de știință renumiți

Cofondatorul festivalului, chitaristul legendarei trupe Queen, Brian May, a primit luni medalia Stephen Hawking pentru comunicare științifică, cu ocazia Festivalului STARMUS VI, pentru importanta sa contribuție la popularizarea științei.

Muzicianul Rick Wakeman i-a remis medalia lui Brian May, în timpul festivalului. ”Este cu adevărat o mare onoare pentru mine. Brian May este persoana cea mai agreabilă pe care am întâlnit-o vreodată”, a declarat Rick Wakeman.

La rândul său, May a glumit pe scenă, spunând că a cerut organizatorilor festivalului să nu facă acest lucru, adică să nu îi acorde acest premiu, considerând că ”pare nepotism”. ”La mulți ani, Freddie!”, a spus Brian May, cu referire la ziua în care solistul trupei Queen, Freddie Mercury, ar fi împlinit 76 de ani. ”De ziua lui, eu am primit o medalie”, a mai spus May. ”În primul rând, țin să mulțumesc Armeniei. STARMUS este important. Ne unește și ne amintește că suntem toți ființe umane”, a declarat Brian May.

 

May a mai povestit cum a fost pasionat de muzică și de astronomie din tinerețe, dar i s-a spus că nu are cum să reușească în ambele. ”Dar am dovedit tuturor că nu aveau dreptate. Drept consecință, vreau să împart această medalie cu fiecare dintre cei care se află în această sală și care crede că nu este suficient de bun”, a spus May asistenței.

Purtând numele celui mai mare om de știință al secolului XX și al începutului de secol XXI, Stephen Hawking, și patronat de STARMUS, medalia științifică Stephen Hawking este un premiu prestigios care recunoaște meritele științei populare la nivel internațional.

Anul acesta, între 5 și 10 septembrie, Armenia găzduiește festivalul STARMUS VI, la care participă astronauți din lumea întreagă, laureați ai Premiului Nobel, oameni de știință renumiți, artiști și muzicieni.

Festivalul a fost lansat duminică seara, în Erevan, capitala Armeniei.  Ajuns la ediția a 6-a, festivalul adună în Armenia experți în domenii precum astronomie, explorare spațială, muzică, artă, chimie și biologie.

STARMUS are o istorie strâns legată de legendara formație rock Queen, mai exact de chitaristul acesteia Brian May. În 1974, Brian May decidea să își întrerupă doctoratul în astrofizică pentru a urca pe cele mai înalte culmi ale muzicii mondiale alături de Freddie Mercury.

Dupa 30 ani, chitaristul britanic a decis că a venit momentul să își încheie studiile întrerupte în 1974, astfel că s-a reînscris la Imperial College London. Și-a prezentat dizertația la Institutul Astronomic din Tenerife, Spania pe tema materia interplanetară sau praful cosmic.

Unul dintre îndrumătorii săi a fost Garic Israelian, astrofizician la institutul din Tenerife. Cei doi au legat o strânsă prietenie și au pus bazele unui festival care să îmbine armonios muzica și astronomia. Astfel s-a născut Starmus, din cuvintele star (stele) și mus (de la music-muzică).

Festivalul este plasat sub înaltul patronaj al președintelui Armeniei, Dr. Armen Sarkissian.

Corespondență din Erevan, Istvan Deak

Sursa foto: Istvan Deak


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol