9 decembrie 2023, 10:52

British Museum se digitalizează. Mai mult de nevoie…

În curând, vei putea să vizitezi virtual celebrul British Museum. Decizia de a digitaliza toate exponatele a venit nu dintr-o dorință acută de modernizare a instituției, culmea.

Timp de ani de zile, un angajat de încredere al Muzeului a sustras numeroase exponate, numărul acestora fiind aproximat la circa 2.000.

“Am fost victima unui sabotaj intern, al cuiva despre care credem că a furat de la muzeu pe o lungă perioadă de timp şi în care instituţia avea încredere. Sigur că, în consecinţă, avem multe de învăţat. Angajatul a fost demis, obiectele încep să fie recuperate”, a declarat George Osborne, președinte British Museum.

Furtul de peste două mii de artefacte a fost unul dintre cele mai mari din istorie, iar până acum doar puţin peste 350 au fost recuperate. Conducerea British Museum recunoaşte că a avut probleme cu inventarierea şi monitorizarea uriaşei sale colecţii de peste 8 milioane de obiecte.

Măsuri

Mark Harper, director interimar al British Museum explică: “Am schimbat regulile privind accesul în încăperile securizate, aşa încât nimeni nu mai poate intra singur. Fie şi numai această măsură, alături de multe altele, ar trebui să garanteze că un asemenea furt nu se va mai repeta.”

S-au luat numeroase măsuri, dar una dintre soluțiile propuse este digitalizarea expoziției

Conducerea British Museum consideră că un plus de siguranţă nu se obţine doar prin punerea sub cheie şi întărirea măsurilor de securitate, ci dimpotrivă, de înlesnire a accesului la tezaurul instituţiei. Pentru că, spun specialiştii, cu cât artefactele sunt mai cunoscute, mai accesate chiar şi online, cu atât mai uşor absenţa lor poate fi observată.

8 milioane de exponate

Muzeul britanic sau British Museum are una dintre cele mai mari şi cele mai valoroase colecţii de artefacte din lume. Marmurele de la Parthenonul grecesc, celebra piatră Rosetta, datorită căreia omenirea a putut traduce hieroglifele Egiptului antic, artefacte ale mausoleului din Halicarnas, una dintre cele şapte minuni ale antichităţii – toate acestea şi alte comori sunt găzduite de British Museum și au, evident, au o valoare uriaşă pe piaţa neagră.

 

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol