20 aprilie 2024, 5:14

Broderiile bizantine din România, expuse în cel mai cunoscut muzeu din lume

Din inițiativa celor de la cunoscutul muzeu Luvru în intervalul 17.04.2019 respectiv 29.07.2019 reprezentanții Muzeului Național de Artă al României în colaborare cu Muzeul Național de Istorie al României, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe și Mănăstirile din Iași Sucevița, Putna și Sfinții Trei Ierarhi va asista la înființarea expoziției „Broderii de tradiție bizantină din România”.

Sursă foto: news.ro

Aceasta expoziție este una de ordin istoric, mai ales că este primul eveniment de acest tip ce are loc la muzeul Luvru, unde vor fi prezentate realele opere de artă ale borderiei românești. Acestea vor fi expuse în centrul galeriei medievale din muzeu, fiind înconjurate de alte zeci de opere artistice din întreaga lume.

În principiu galeria se axează pe steagul de luptă cu chipul Sfântului Gheorghe, care a fost brodat în urmă cu mai bine de 500 de ani și a fost dat cadou mănăstirii Zografu de pe Muntele Athos chiar de Ștefan cel Mare. Acesta a fost recuperat în perioada Primului Război Mondial de către ostașii francezi și înapoiat României printr-o ceremonie solemnă de la Universitatea din Sorbona în anul 1917. Alte 26 de broderii atestate de la începutul anului 1437 și până la finalul secolului al 17-lea vor completa expoziția. Cât despre vălurile liturgice ori decorative expuse știm că sunt elemente de ordin vestimentar ori portrete brodate pe mormintele moldovenești, toate acestea cu scopul de a transmite publicului un semnal clar despre autenticitatea sau expresivitatea culturii medievale românești.

Sursă foto: news.ro

Tehnica de creare a unei broderii de tradiție bizantină este una extrem de complicată care se realizează doar manual și exclusiv prin utilizarea materialelor prețioase ca firul de argint, aur, pietre prețioase, perle, catifele sau mătăsuri din cele mai scumpe și delicate. Din aceste motive tehnica a fost doar a celor mai bogați din societate, aceștia puteau proveni din vechi familii voievodale, boierești sau mai erau observate la înalții ierarhi. Prin această expoziție se încearcă punerea în valoare a pieselor, dar și a relațiilor dintre oameni care au dus la crearea sau exploatarea lor.

Despre interesul Franței pentru aceste capodopere românești știm că el nu este nou, primele participări ale țării noastre la Expozițiile Universale din Paris au avut loc încă de la sfârșitul secolului al 19-lea. Un alt astfel de eveniment a avut loc la București în anul 1924 pe când s-a făcut primul Congres Internațional de studii bizantine, acela a pornit o întreagă discuție a savanților din lume despre patrimoniul medieval românesc. La evenimentul de la Luvru există un loc special pentru cercetătorul Gabriel Millet, a documentelor acestuia din arhivă și a volumului său „Broderies religieuses de style byzantin” care a fost publicat în anul 1947, deoarece în lucrarea sa există informații despre trecutul glorios al Principatelor Române.

De menționat este și faptul că această expoziție este parte a Sezonului România-Franța și încheie într-un mod triumfător o serie unică de schimburi culturale, fiind inclusă și pe lista manifestărilor dedicate României ori promovării ei cu ocazia deținerii președinției Uniunii Europene.

„Organizator: Muzeul Luvru

Comisarii expoziției : Jannic Durand și Dorota Giovannoni (Muzeul Luvru), Emanuela Cernea și Iuliana Damian (Muzeul Național de Artă al României).

Parteneri români : Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Istorie al României, Mănăstirea Putna, Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași, Arhivele Diplomatice ale Ministerului  Afacerilor Externe din România.

Parteneri francezi : Archives du ministère de l’Europe et des Affaires étrangères, Paris – La Courneuve ; Musée Ingres, Montauban; La Contemporaine. Bibliothèque de documentation internationale, archives, musée des mondes contemporains, Nanterre; Bibliothèque nationale de France, Paris ; Bibliothèque universitaire des langues et civilisations (BULAC), Paris ; Collège de France. Bibliothèque byzantine, Paris ; Collection chrétienne et byzantine – Photothèque Gabriel Millet, École pratique des Hautes Études (EPHE), Paris, conform site-ului Rfi.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol