25 august 2023, 23:25

București: 300 avocaţi predau în 130 de şcoli şi licee cursuri despre legi, sancțiuni și reguli

În Bucureşti, circa 300 de avocaţi predau timp de cinci săptămâni în 130 de şcoli şi licee ale Capitalei cursuri despre legi, sancţiuni sau reguli.

„Fii avocat în şcoala ta!” se numeşte proiectul iniţiat de Uniunea Naţională a Barourilor din România şi are ca scop promovarea culturii legalităţii şi a responsabilităţii în societate, încă de pe băncile şcolii.

Cursurile au caracter interactiv şi includ numeroase cazuri practice pentru o cât mai bună înţelegere a conceptelor juridice, relatează Radio România Actualități.

Cursul de educaţie juridică poartă numele „Fii cool, fără să fii penal!” şi se adresează elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal.

Astfel, copiii pot afla că glumele sau gesturile de bravadă pot purta denumiri ca vătămare corporală, iar participanţii nu mai sunt doar coleg sau prieten, ci: autori, complici sau instigatori.

Adolescenţii vor afla de asemenea cât de uşor pot deveni victime ale unor infracţiuni care ţin de violarea intimităţii. Oricum, accesarea telefonului sau mesageriei unui coleg este infracţiune.

Apoi avocaţii le vor explica faptul că există şi infracţiuni mai grave ca: şantajul, violul sau bullying-ul.

Infracţiunile informatice sunt o tentaţie uriaşă pentru copii, iar ei trebuie să înveţe unde se termină îndemânarea de a mânui calculatoarele şi de unde începe încălcarea legii.

În timpul cursurilor la care vor participa nume mari din avocatura bucureşteană vor fi organizate şi simulări de procese pentru ca elevii să se familiarizeze cu sistemul judiciar românesc.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol