24 aprilie 2024, 2:22

București, a doua casă. Ghidul studentului mutat în Capitală

Pentru cei mai mulți dintre studenți, octombrie este luna în care se vor acomoda cât de cât cu mutatul de acasă în București și în care vor dori să nu mai încurce stațiile de metrou. Confortul de acasă, dar și liniștea, mai ales dacă veniți dintr-un oraș mic, s-ar putea să vă lipsească, dar cu toate acestea trebuie să vedeți și părțile frumoase din Capitală, ce pentru următorii ani devine a doua casă.

Redacția Edițiadedimineață.ro și-a propus să vă prezinte un ghid ce sperăm că vă ajută în această nouă etapă: studenția în București. Felicitări și bine ați venit!

1. Oamenii din București

Nu porniți la drum cu stereotipuri despre bucureșteni. Nu toți urăsc străinii și nu toți sunt fițoși. Pe an ce trece o să observați că agitația și pasul alert îi caracterizează pe oamenii din Capitală, iar șocul cel mai mare va fi la metrou sau în mijloacele de transport în comun. Deci ce este cel mai important este să vă mențineți open-minded și o să puteți înțelege mai bine cum funcționează lucrurile și oamenii de aici.

2. Transportul și aglomerația

Metroul, RATB-ul sau taxiul sunt metodele de transport pe care le ai la dispoziție dacă nu vii cu mașina personală. Chiar și așa, dacă alegi să vii cu automobilul, îți recomandăm să-l lași acasă la orele de vârf deoarece s-ar putea să stai prea mult în trafic, mai ales dacă nu cunoști străzile lăturalnice sau rutele ocolitoare.

Revenind la metrou, este bine de știut că o călătorie costă 2,5 lei, însă cartela are minim 2 călătorii, ceea ce înseamnă că cea mai ieftină cartelă ajunge la 5 lei. Dacă trebuie să circuli constant prin subteranul Bucureștean, recomandarea noastră este să vă luați un abonament, care vă asigură intrarea nelimitat timp de o lună. De menționat este că între utilizări trebuie să aștepți 15 minute. Abonamentul costa 70 lei și la jumătate dacă ai legitimația de student. Casele special dedicate abonamentelor pentru studenți nu le găsești la fiecare stație, ci la stațiile cele mai importante, cum ar fi Unirii (ambele magistrale), Piața Romană, Piața Universității sau Eroilor. Programul complet și toate stațiile le găsiți AICI. Rețineți că anumite stații au peron comun pentru mai multe rute, așa că fiți atenți în care vagon vă urcați și la ce magistrală sunteți.

RATB-ul este puțin mai ieftin, mai exact 1,3 lei pe călătorie, însă ai nevoie de un card de călătorie pentru a putea încărca pe acesta călătorii. Tot pe card îți poți activa un abonament, fie pe un singur autobuz, fie pe două, fie pe toate liniile, acesta din urmă costând 50 lei preț întreg. Cu toate acestea, dezavantajul este că nu există un orar al acestor autobuze, tramvaie sau troleibuze și nici nu găsiți în stații rutele pe care merge fiecare. Așa că mai bine consultați-vă cu internetul atunci când doriți să ajungeți undeva.

Atât pentru RATB, cât și pentru Metrorex trebuie să aveți legitimație de student și carnet, dar dacă nu le-ați primit încă puteți merge și cu o adeverință de la secretariat.

Taxiul s-a scumpit de curând, trecând de la 1,39 lei/km la 1,69 lei/km, cu toate că există și firme care practică alte tarife mai mari. Aveți grijă să nu fiți țepuiți, să fie pornit aparatul când începe cursa și spre deosebire de alte orașe, trebuie să lăsați un bacșiș. Cel mai bine, instalați-vă o aplicație de taxi și faceți comandă online, este mult mai ușor și mai sigur, din toate punctele de vedere. O alternativă este Uber sau Taxify.

Oricare metodă ați alege, nu uitați că Bucureștiul este un oraș foarte aglomerat și cel mai bine plecați mai devreme decât să întârziați.

3. Secretariatele facultăților 

Ca să îți fie bine, încearcă să nu le supărați pe secretarele facultăților. Nu știu dacă este ceva specific unităților de învățământ din București, însă toate cunoștințele mele au avut probleme cu toanele pe care doamnele secretare le au câteodată. Cei drept, de multe ori studenții nu respectă orarul secretariatelor și nici nu așteaptă la rând, iar situația poate deveni una…să-i zicem agitată. Așa că respectă orarul și termenul pentru a aduce diferite acte sau pentru a completa contractul de studiu.

4. Bibliotecile din București

Și pentru că nu o să treacă prea mult timp până la primele verificări, colocvii, examene sau lucrări academice, cel mai bine ar fi să vă faceți timp pentru a merge la biblioteci și să procurați un permis și astfel o să aveți acces la cărți, putând chiar să le luați acasă.

Biblioteca Metropolitană București are mai multe sedii în fiecare sector al Capitalei așa că oriunde ai locui, una dintre cele 31 filiale sigur va fi în drumul tău.  Permisul este gratuit și în baza cărții de identitate poți lua cărțile și acasă. Găsiți mai multe detalii AICI

O altă variantă ar fi Biblioteca Națională, cea de la Unirii, de lângă râul Dâmbovița. Obținerea unui permis este gratuită, însă biblioteca nu are serviciul de împrumut, însă în sălile mari de lectură poți învăța și citi în voie.

5. Voluntariatul și internship-uri

Bucureștiul este plin de asociații și de ONG-uri pe diferite teme, din care sigur aveți de unde alege. Fie că sunteți pasionați de drepturile omului, fie de științe, Capitala are un catalog mare de grupuri unde te poți înscrie ca voluntar. O să cunoști multe persoane, mulți tineri dedicați, vei descoperi o lume nouă și poate pe viitor vei putea lucra pentru acea asociație. În orice caz, voluntariatul sau internship-ul te poate ajuta la practica pe care unele facultăți o cer și o poți trece chiar în CV, dar fiind că este o formă de experiență.

6. Localuri ieftine

Fie că vorbim de distracție, fie că discutăm despre locuri ieftine unde poți mânca, Bucureștiul sigur le oferă pe amândouă. Dacă nu îți permiți să mănânci la restaurant și nici nu vrei să epuizezi toate variantele de junk food, cel mai bine ar fi să cauți cantinele studențești de aici. Facultatea Politehnică are trei cantine destul de bune, cu prețuri accesibile. La Ase Cibernetică, Tei, Moxa și Facultatea de Drept găsești cantine unde poți lua masa. De asemenea, mai sunt și localuri care au meniuri de prânz complet la preț fix, cum ar fi shaormeria cu restaurant Helin din zona Politehnicii. Aici găsești meniul zilei cu preț între 15-20 lei.

Dacă vrei să ieși la o bere cu colegii după cursuri, cele mai ieftine localuri din centrul orașului sunt: Oktoberfest, La Mahala, Club A, MACAZ – Bar, Teatru Coop., Manasia Hub, J’ai Bistrot, Share Cafe și lista poate continua.

[Sursă imagine: ziarullumina.ro]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol