20 octombrie 2021, 16:56

Bucureștiul, în primele 10 capitale europene cu joburi pentru oameni intelectuali

Un raport al Centrului European pentru Antreprenoriat și Reformă Politică arată că Bucureștiul se situează printre capitalele europene cu cele mai multe joburi adresate celor intelectuali – așa numiții white collars.

Cei care s-au ocupat de întocmirea raportului The Geography of Europe’s Brain Business Jobs s-au uitat la locurile de muncă din Europa care sunt ocupate de specialiști din diverse domenii, precum cele tehnologice, IT&C, servicii avansate și profesii creative. De asemenea, au mai fost analizate statisticile privind ocuparea forței de muncă în cele 28 de țări membre UE și capitalele lor, examinând numărul de persoane care lucrează în companii cu angajați white collars, informează Romania-insider.com.

Bucureștiul se află pe locul 9 în acest top, în fața orașului Helsinki – aflat pe 10. Situația a fost diferită atunci când s-au luat în considerare joburile din toată țara, România s-a situat pe ultimul loc. Una dintre principalele cauze a acestui lucru este nivelul scăzut al investițiilor în domeniul cercetării și dezvoltării, capitala devenind polul locurilor de muncă pentru oamenii inteligenți, specialiști în domenii intelectuale. Per total, țara noastră are 28,8 locuri de muncă dedicate angajaților white collars la o mie de români apți de muncă. Această statistică nu este surprinzătoare deoarece rata șomajului în România a ajuns la 4,14%.

Explicația pentru care Bucureștiul reușește să producă mai mult decât restul țării este trecutul istoric, mai exact trecerea de la economie planificată la capitalism și implicit concentrarea industriei ori a investițiilor în capitală. Acest fapt este des întâlnit în fostele state comuniste, alte exemple fiind Slovacia și Cehia, unde capitalele sunt centrele de dezvoltare pentru companiile care se axează pe locuri de muncă bazate pe cunoștințe.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.