19 martie 2024, 6:40

Bucureștiul, printre orașele din UE cu cel mai ieftin transport în comun. Ce spune raportul Greenpeace România

Un raport întocmit de Greenpeace România plasează Capitala pe locul al doilea din 14, într-un clasament european pe segmentul transportului public, potrivit căruia am avea unul dintre cele mai ieftine prețuri la biletele de călătorie, dar și ca urmare a densității stațiilor, anunță Agerpres. 

Chiar dacă stațiile sunt dese și biletele sunt reduce ca preț, realizatorii raportului sunt de părere că Bucureștiului îi lipsește un sistem unic de achiziție pentru bilete, care să fie compatibil tuturor mijloacelor de transport în comun.

„Locul doi ocupat de Bucureşti în domeniul tematic al transportului public este rezultatul preţurilor atractive şi al reţelei practice pentru utilizatori. Experienţa arată că atragerea oamenilor spre utilizarea transportul public şi menţinerea participării la transportul public depinde de diverşi factori precum tariful, acoperirea, frecvenţa, confortul şi fiabilitatea (…) Preţurile biletelor sunt foarte rezonabile la 2,8 lei (ceea ce este egal cu 0,59 eurocenţi) pentru o călătorie pe liniile urbane şi preorăşeneşti (care cuprinde două bilete a câte 1,3 lei, respectiv 1,5 lei). Acest tarif este rezonabil, chiar şi dacă este ajustat ca pondere la cheltuielile pentru alimentaţia zilnică în Bucureşti. Cu toate acestea, pasagerii trebuie să cumpere în mod regulat mai multe bilete atunci când folosesc transportul în comun. Astfel, deşi Bucureştiul se află pe locul 2, îi lipseşte integrarea diferitelor tipuri de sisteme de transport public (autobuz, metrou, urban şi suburban). Pe de o parte, lipsesc staţiile intermodale, care combină diferite moduri de transport în comun, care sunt furnizate atât de operatori publici, cât şi de cei privaţi; pe de altă parte, oraşul nu oferă un sistem integrat de achiziţie a biletelor. În acest sens, atractivitatea transportului public poate fi crescută”, se menţionează în raport, potrivit Agerpres. 

Pe prima poziție a clasamentului realizat de Greenpeace se află Madridul, acolo unde proprietatea publică Compania Municipală de Transport are o aplicație mobilă, cunoscută sub numele de „MaaS Madrid”, ce poate oferi informații în timp real despre mijloacele de transport în comun, timp de călătorie sau rute adiacente. „Acesta aduce toţi furnizorii de servicii de mobilitate din Madrid într-un singur instrument, oferind astfel utilizatorilor un punct de contact pentru călătoriile cu mai multe mijloace de transport în comun”, mai notează sursa citată.

Capitala a mai fost comparată cu alte orașe europene, pe lângă condițiile de transport în comun, și pentru siguranţa rutieră, calitatea aerului, managementul mobilităţii şi mobilitatea activă, unde, din păcate, Bucureștiul a ocupat majoritatea locurilor codașe.

Sursă Foto: economica.net


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol