29 mai 2022, 1:28

Bulgaria ar putea să aibă de șapte ori mai multe decese până la Crăciun

Situația din Bulgaria se înrăutățește pe zi ce trece. Însă ea ar putea să fie încă și mai gravă.

Aproape 7.000 de cazuri în urmă cu câteva zile, 150-250 de decese zilnic sunt cifre negre pentru o țară cu 40% din populația României. Însă un epidemiolog avertizează că totul s-ar putea multiplica de șapte ori.

Epidemiologul dr.Petăr Markov, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a declarat că numărul deceselor cauzate de COVID-19 în Bulgaria ar putea creşte de şapte ori până la Crăciun.

„De o lună, se înregistrează o creştere abruptă a cazurilor de coronavirus. Acum un an, în aceeaşi perioadă, am avut o creştere la fel de abruptă, iar în noiembrie, numărul de decese s-a înmulţit şi până la Crăciun, au fost de şapte ori mai multe. Diferenţa este că atunci am plecat de la un număr scăzut de îmbolnăviri – aproximativ 200 şi circa 17 morţi zilnic. În urmă cu aproximativ o lună, aveam peste 2.000 de infectări pe zi şi peste 100 de decese pe zi. Dacă aceste 100 de decese devin de şapte ori mai multe pe zi până la Crăciun, înţelegeţi ce se întâmplă”, a subliniat Markov.

Potrivit epidemilogului, acesta este scenariul în cazul lipsei controlului sau a unui control slab al situaţiei. „Sper că autorităţile bulgare vor lua măsuri”, a adăugat medicul, precizând că răspândirea virusului în prezent este atât de mare, încât se poate decide măsura unui lockdown naţional pentru toate persoanele, iar după gestionarea valului, doar pentru cei fără certificat verde.

„Marea diferenţă dintre Bulgaria şi ţările occidentale este nivelul de vaccinare. În ţările cu un procent mare de vaccinaţi, chiar dacă există un val slab al pandemiei, oamenii nu mor”, a afirmat dr.Petăr Markov, scrie HotNews.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol