16 iulie 2024, 22:29

Bulgaria se apropie de intrarea în zona euro

Bulgaria ar putea să îndeplinească până la finalul acestui an criteriul privind inflația cerut pentru intrarea în zona euro, a declarat Ministerul bulgar de Finanțe.

Ministerul de Finanțe a mai precizat că după îndeplinirea obiectivului, va solicita în mod oficial Comisiei Europene și Băncii Centrale Europene pregătirea unui raport extraordinar de convergență.

Vicepremierul şi ministrul de Finanţe Ludmila Petkova s-a întâlnit la Luxemburg cu Pierre Gramegna, director general al Mecanismului european de stabilitate (ESM), iar în timpul discuţiilor oficialul ESM şi-a exprimat optimismul, declarând: „Împreună vom deschide calea către intrarea în zona euro”, potrivit Agerpres.

Gramegna a atras atenţia asupra măsurilor procedurale şi a angajamentului pentru a furniza sprijin şi expertiză până la aderarea Bulgariei, subliniind importanţa acestui proiect cheie pentru consolidarea Europei.

Înființat de statele membre ale zonei euro ca răspuns la criza datoriilor din 2012, Mecanismul european de stabilitate este o instituție financiară independentă. După ce va adopta moneda euro, Bulgaria va deveni acționar al ESM, a mai informat Ministerul de Finanțe.

Deşi Bulgaria şi Croaţia s-au alăturat simultan mecanismului ERM-2 (anticamera euro) în iulie 2020, Croaţia a reuşit să adere la euro la 1 ianuarie 2023.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol