3 octombrie 2023, 7:02

Bulgaria vaccinează la liber! Haos în spitale

Cu cea mai mică rată de vaccinare din Europa, Bulgaria a decis să renunțe la grupele prioritare de imunizare, după ce doar 150.000 de persoane (2,1% din populație) s-au vaccinat. Acum Bulgaria este la liber…

Este o decizie medicală sau una electoral-politică, dat fiind că într-o lună urmează alegeri parlamentare?

Poate câte puțin din amândouă. Guvernul nu a reușit să-și convingă populația să se vaccineze și chiar în rândul cadrelor sanitare s-a înregistrat o reticență crescută.

Strategia a fost schimbată, porțile centrelor de vaccinare au fost deschise pentru toată lumea și primele rezultate s-au văzut urgent. În prima zi s-au vaccinat peste 20.000 de persoane. Spre comparație, în celelalte șapte săptămâni anterioare se vaccinaseră circa 90.000 de persoane.

Bulgaria vaccinează la liber! Consecințe

La pachet cu rezultatele bune au venit și cozile din fața spitalelor, unde s-au așteptat ore în șir.

„Situația s-a schimbat radical. Înainte, rugam oamenii să se vaccineze. Acum, echipele sunt foarte ocupate”, spune un director de spital.

Dar nu toată lumea este mulțumită de decizia autorităților.

„Liderii noștri sunt extraordinari: au deblocat sistemul provocând un haos monstruos!”, ironiza acum câteva zile un ziar de opoziție.

Începând de luni, restaurantele și sălile de jocuri se vor redeschide în Bulgaria, a anunțat premierul Boiko Borisov, miercuri, care a promis și deschiderea cluburilor de noapte, în aprilie.

Citește și:

Bulgaria. Cum a ajuns vaccinul să fie transportat cu microbuzul pentru crenvurşti


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol