28 mai 2023, 16:08

Bulgarii n-au forță de muncă pe litoral, așa că au găsit soluția: roboții care iau comenzi și servesc clienții

E lipsă mare de personal peste tot, cu atât mai mult în domeniul muncilor sezoniere. Deci nici Bulgaria nu a fost ocolită. Bulgarii vor avea 80 de chelneri-roboți care vorbesc bulgară, iau comenzi și servesc turiștii, a anunțat Dimităr Dimitrov, președintele Asociației Hotelurilor și Restaurantelor din Nord-Estul Bulgariei. Sezonul estival în nordul litoralului bulgăresc începe între 1 și 15 iunie.

Dacă în urmă cu 10 zile aveau nevoie de 1.600 de astfel de lucrători, acum le-ar mai trebui 560. Sunt așteptați străini – din Ucraina și Kârgâzstan.

Pe de altă parte, în jur de 80 de roboți vor deservi turiștii pe plajele bulgărești. Aceștia vor fi „detașați” în diverse zone, precum Balcic și Kranevo.

Cei mai mulți turiști care vin la mare în Bulgaria provin din România, Germania, Polonia și Cehia. Românii preferă pachetele de weekend, de câte 3-4 zile, a explicat Dimitrov.

Autoritățile de la Sofia ar urma să le acorde vize de lucru pentru cel puțin 5 luni, spune președintele Asociației Hotelurilor și Restaurantelor din Nord-Estul Bulgariei.

Potrivit publicației 24chasa, Dimităr Dimitrov afirmă că industria se bazează și pe aproximativ 20% dintre absolvenții unui liceu de turism.

Pe litoralul bulgăresc, un spălător de vase sau un angajat de la curățenie câștigă aproximativ 1.200-1.300 de leva brut, adică în jur de 3.000-3.200 de lei brut, în timp ce un bucătar-șef e plătit cu 3.000 de leva – 7.600 de lei brut. Primesc în plus vouchere pentru transport și mâncare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol