4 decembrie 2022, 8:05

În fosta fabrică de geamuri din Buzău se minează Bitcoin. În SUA, se cumpără vechi centrale electrice în același scop

O firmă ce deține o spălătorie auto într-o hală închiriată de la producătorul de geamuri insolvent Gerom SA din Buzău a atras fonduri europene nerambursabile de aproape 200 de mii de euro prin Programul Operațional Regional. Apoi a cumpărat echipamente IT pentru operațiuni de minare de criptomonede în hala din incinta fostei fabrici buzoiene.

Firma a folosit pentru această activitate intens consumatoare de electricitate instalațiile de alimentare cu energie ale fabricii Gerom. Acestea i-au fost cesionate de administratorii de atunci ai fabricii în 2016, cu un an înainte de intrarea în insolvență a companiei producătoare de sticlă.

Gerom a fost înființată în 1969, sub denumirea de Întreprinderea de Geamuri Buzău și fabrica inițial inclusiv recipiente pentru băuturi răcoritoare. După schimbarea de regim politic din decembrie 1989, fabrica s-a reorientat spre producția de geamuri pentru construcții, industria auto, industria mobilei și cea a electrocasnicelor. Compania a fost privatizată în 2002.

Minele de Bitcoin, afaceri profitabile în SUA

Amplasată în Munții Apalași, o clădire de 250 de mii de metri pătrați care făcea a aparținut unei fabrici de pantaloni Levi’s este folosită pentru a mina Bitcoin. „Minarea” presupune rezolvarea rapidă a unor ecuații matematice de către computere de mare putere, iar la finalul procesului se eliberează Bitcoini care devin disponibili pe piața de criptomonede.

În ultimul an, criptomonedele de acest gen au atins prețuri extrem de ridicate la schimburile criptografice, ducând la o nebunie care a generat o serie de noi valute și a dat naștere unor speculații febrile. Prețurile ridicate au dus, de asemenea, la un boom al operațiunilor miniere și la o nouă piață imobiliară pentru fostele spații industriale.

Multe foste fabrici sunt deținute de dezvoltatori imobiliari privați, care le-au cumpărat la prețuri mici și le revând acum pentru profit. Mulți mineri criptografici caută fabrici neutilizate, terenuri ieftine și infrastructură industrială care poate fi ușor refăcută. ”

Operațiunile miniere cripto au apărut în locuri diferite din SUA:

  • o fostă fabrică de oțel din Calvert City, Kentucky;
  • un fost campus industrial al companiei Gateway Computer din Dakota de Sud;
  • o centrală electrică din Hardin, Montana;
  • un fost hangar de avioane în Big Spring, Texas;
  • depozite vechi de fructe în Washingtonul de Est.

 

Există obstacole pentru minerii de cripto, dar cursa imobiliară continuă, în același ritm cu evoluția valorilor Bitcoin-ului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE