21 iunie 2024, 3:57

Bypass gastric: Tratamentul chirurgical al obezității pentru vindecarea apneei în somn

Obezitatea este adesea asociată cu apneea în somn, ceea ce face ca respirația să fie întreruptă periodic pe durata somnului.

Boala este legată de excesul ponderal în diferite grade și cu patologie pulmonară existentă, ceea ce poate duce la perturbări ale somnului.

Excesul de greutate poate contribui la apariția și agravarea acestei afecțiuni.

Pe lângă schimbările de dietă, exercițiile fizice, consultarea unui nutriționist ori folosirea unor dispozitive medicale speciale prevăzute cu mască de respirat, pentru a îmbunătăți calitatea somnului, dar și tratamentul apneei, două dintre cele mai eficiente metode sunt operațiile de micșorare de stomac și cea de bypass gastric.

Acestea nu înseamnă doar pierderea in greutate, ci și tratamentul sau ameliorarea unor patologii existente, printre care și apneea de somn. Prin crearea unui rezervor gastric mai mic, se reduce cantitatea de alimente consumate.

Pierderea în greutate indusă de micșorarea de stomac sau de bypass-ul gastric diminuează presiunea asupra căilor respiratorii superioare, înlăturând astfel obstrucția în timpul somnului.

„Operațiile de micșorare de stomac, operațiile de bypass gastric, ajută pacientul să dea jos excesul ponderal pentru ca ulterior să nu mai sufere de apnee în somn.

Este o operație minim invazivă, care se face prin intermediul unor instrumente de chirurgie laparoscopică avansată. Se urmărește crearea unui tub gastric mic, calibrat pe o anumită sondă în timpul intervenției chirurgicale.

După operație, pacientul este monitorizat în spital două zile. Pacienții sunt investigați pneumologic. Cei care au apnee în somn urmează un tratament preoperatoriu, urmând ca, după realizarea intervenției chirurgicale, să continue cu tratamentul o perioadă scurtă.

Eliminând excesul ponderal, pacientul nu mai are nevoie de aparate de respirat. Va avea o calitate bună a vieții”, consideră dr. Tudor Mateescu, medic specialist chirurgie generală și toracică la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol