16 aprilie 2024, 20:03

Legendara Cabana Babele, construită în 1937, este scoasă la licitație

Unul dintre cele mai atractive obiective turistice din munții Bucegi, cabana Babele, a fost scos la vânzare. Suma pentru care a fost propusă la vânzare este, de-a dreptul, uriașă. Însă cel care își va dori să achiziționeze întregul complex turistic va avea parte de o priveliște uimitoare, iar condițiile vor fi pe măsură.

Situată pe platoul Munților Bucegi, sub Vârful Babele, această cabană reprezintă baza turistică centrală a Munților Bucegi, aici încrucișându-se principalele drumuri. Ciupercile de piatră numite „Babele” – monumente ale naturii – aflate chiar în fața cabanei și „Sfinxul” din imediata ei apropiere, constituie atracții în plus, explicând afluența turiștilor la această cabană. Iarna și mai ales primăvara, cabana Babele servește ca baza pentru practicarea schiului.

Anunțul potrivit căruia cabana Babele a fost scoasă la vânzare a fost publicat pe internet încă din luna iulie 2022. Cabana se află în masivul Bucegi, iar denumirea acesteia vine de la monumentul istoric omonim. Prețul care se cere pentru vânzarea imobilul este de aproximativ 1.150.000 de euro, potrivit bizbrasov.ro.

În anunțul publicat pe site-ul imobiliare.ro se precizează faptul că imobilul se află la o altitudine de 2.206 metri, fiind în apropiere de majoritatea obiectivelor turistice din regiune. Cabana pune la dispoziție toate dotările necesare, printre care se numără și un restaurant, apă curentă și încălzire cu gaze naturale.

„Cabana Babele reprezintă baza turistică centrală a munților Bucegi, aici încrucișându-se principalele drumuri. A fost construită în 1937 de către societatea turistică Asociația Drumeților din Munții Înalți ai României (A.D.M.I.R.) după proiectul arhitectului Octav Doicescu.

Capacitate: 108 locuri în camere cu 2 – 12 paturi, bufet și restaurant cu autoservire permanentă, lumină electrică de la rețeaua publică, toaletă și apă curentă, încălzire cu gaze naturale și calorifere”, se precizează în anunțul de vânzare publicat pe internet în luna iulie.

Cabana Babele este, la momentul de față, o afacere de familie, pe care Elena Caramalău o administrează. Din anul 1983, până în 2009 și soțul acesteia, Lică, s-a ocupat de gestionarea imobilului, doar că acesta a decedat între timp. Fiicele celor doi soți au hotărât să vândă unitatea turistică, însă motivul nu este cunoscut încă, mai scrie sursa citată.

Babele

Alături de Sfinx se înalșă grupul de stânci cunoscute sub numele de „Babele”. Păstrând legătura cu Sfinxul, ele au fost supranumite „Altarele ciclopice din Caraiman” fiind închinate Pământului și Cerului, Soarelui și Lunii ca și lui Marte, zeu al războiului și al agriculturii. Despre apariția lor s-au format legende și teorii. Unii cercetători apreciază că agenți modelatori au fost apa și vântul cu sprijinul înghețului și al dezghețului. Se are în vedere și alternanța rocilor, gresii și călcare de pe platou. Însă nu poate fi negată intervenția umană la finisarea formelor mai mult sau mai puțîn regulate. Până acum, nicio dovadă științifică nu a putut explică pe de-a întregul acest fenomen și astfel, legendele în jurul acestor stânci se dezvoltă în continuare, unind realitatea cu supranaturalul.

Drumuri de acces la cabană 

Din Bușteni (alt. 883 m) – potecă marcată cu triunghi albastru pe văile Urlatoarea Mică și Urlatoarea Mare până în apropiere de cantonul Jepi. În continuare o potecă de legătură marcată cu triunghi roșu până sub Vârful Ciocârlia alt. 2025m, unde întâlnește drumul marcat cu bandă galbenă ce urmează linia telefonică până la cabana Babele. Durata cca. 5 ore. Traseul Bușteni – cantonul Jepi este recomandat de parcurs doar vara.

Din Bușteni – potecă marcată cu cruce albastră pe Valea Caraimanului (Valea Jepilor), pe la cabană Caraiman alt. 2025m până la cabana Babele. Traseu recomandat doar vara. Durata cca. 4 ore. Drumul traversează o rezervație științifică și se poate parcurge doar cu autorizație de la Comisia Monumentelor Naturii.

Din Sinaia – până la Hotelul Alpin Cota 1400 apoi traseu marcat cu bandă roșie pe la Cabană Valea cu Brazi alt. 1510m, Piatra Turcului, Valea Zgârburei până la cabana Vârful cu Dor alt. 1885m. De aici, traseu marcat cu bandă galbenă, paralel cu linia de telefon, pe la cabana Piata Arsă alt. 1950 m până la cabană Babele. Durata cca. 5 ore.

(text preluat din Ghidul Cabanelor de Gh. Epuran 1964/babele.ro)

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol