4 ianuarie 2023, 12:30

Cadavrul unui scriitor ucrainean, găsit într-o groapă comună

Trupul scriitorului ucrainean Volodimir Vakulenko, răpit în timpul ocupației rusești, a fost găsit într-o groapă comună din Izium, alături de alte 400 de cadavre.

Vakulenko, care a scris poezii și cărți pentru copii, a fost dat dispărut în martie, când trupele rusești au cucerit Kapitolivka, orașul său natal. Potrivit fostei soții a lui Vakulenko, Irina Novitska, alți rezidenți locali l-au denunțat soldaților ocupanți, după care fie trupele rusești, fie autoritățile de ocupație l-au răpit.

Tatăl scriitorului a declarat poliției că cinci persoane, probabil din așa-numita „Miliție Populară a LNR”, au făcut o razie în casa lor la 23 martie. Aceștia l-au luat pe Vakulenko, au efectuat un interogatoriu în timpul căruia l-au bătut și apoi l-au eliberat. A doua zi, două persoane au sosit la domiciliu cu o mașină cu simbolul „Z” proinvazie și l-au răpit. Nimeni nu l-a mai văzut vreodată în viață. Ulterior, poliția ucraineană a deschis o anchetă penală cu privire la răpire.

În septembrie, când trupele ucrainene au eliberat Izium, în oraș a fost găsită o groapă comună care conținea cadavrele a aproximativ 400 de persoane care au murit în timpul ocupației. Tatăl lui Vakulenko a contactat poliția în octombrie pentru a  spune că era convins că unul dintre cadavre aparținea fiului său.

Serviciul funerar local care s-a ocupat de înmormântări a ținut evidența cadavrelor. Jurnaliștii au folosit înregistrările pentru a stabili că Vakulenko a fost înmormântat la mormântul 319. O fotografie a cadavrului înainte de a fi îngropat arată o parte a unui tatuaj pe braț care seamănă cu unul pe care îl avea Vakulenko, precum și documente cu numele lui Vakulenko.

Inițial, polițiștii locali din Harkov nu au confirmat că a fost găsit cadavrul lui Vakuleno, raportând în schimb că o femeie a fost îngropată la locul 319. Cu toate acestea, la 29 noiembrie, șeful adjunct al poliției regionale din Harkov, Serhii Bolvinov, a raportat că o analiză ADN a confirmat că Vakulenko a fost îngropat în groapa comună. Potrivit lui Bolvinov, corpul lui Vakulenko avea două răni de glonț.

Potrivit postului de știri ucrainean Hromadske, localnicii care au îngropat cadavre în timpul ocupației spun că soldații ruși le-au ordonat să îngroape pe 12 mai cadavrul unui bărbat care fusese găsit în apropiere de Kapitolivka. Cadavrul zăcea în aer liber de mai bine de o lună, au declarat ei jurnaliștilor.

Sursă: Meduza

Foto: RTL.hu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol