19 aprilie 2024, 8:20

Căderea Zidului Berlinului, între istorie și simbolism

Foarte puține simboluri au fost captate după trecerea Războiului Rece dintre Europa de Vest și blocul sovietic la fel de exact ca Zidul Berlinului. Acesta era construit din beton și sârmă ghimpată și avea rolul de a diviza cel mai mare oraș din Germania pentru aproximativ 30 de ani. 

Chiar dacă rănile suferite în timpul celui de al Doilea Război Mondial începeau să treacă, Germania și Berlinul erau împărțite în patru părți. Fiecare zonă era condusă de o putere diferită, dar care făcea parte din aliații de la acea vreme.

Deoarece Berlinul se află în partea de est a Germaniei, secțiunile orașului se aflau sub administrarea Angliei, Franței și Americii, fiind înconjurate în totalitate de sectoarele Sovietice. Sovieticii au format un stat comunist în această zonă print-o alianță cu Germania de Est și au sigilat limitele teritoriale cu scopul de a stopa migrarea populației spre zona de Vest.

Pe data de 13 august în anul 1961 a avut loc prima materializare a zidului prin ridicarea pereților de sârmă ghimpată între zidurile clădirilor. Acestea urmând să fie întărite prin îmbinarea unor ziduri secundare, șanțuri și chiar garduri electrice care erau ținute în mod constant sub observație de către gărzile dotate cu 302 turnuri destinate supravegherii.

Sursă foto: historia.ro

Când a fost finalizat zidul avea 177.79 de kilometri din care 50 de kilometri erau destinați pentru împărțirea Berlinului de Est de cel de Vest și restul barierei era destinată delimitării de zonele rurale din Germaniei de Est.

În anul 1918 pe data de 09 noiembrie guvernul Germaniei de Est împreună cu cel sovietic au redus verificările la granițe, pentru ca la scurt timp berlinezii să se adune și să facă totul pentru a distruge zidul rămas. La Berlin mărșăluiau un milion de oameni, iar poliția nu mai intervenea. În câteva luni aproape toate porțiunile zidului au fost dărâmate.

Sursă foto: stirimondene.fanatik.ro

Poliţia împreună cu grănicerii priveau dezorientați și nu știau ce să facă. Atunci a fost pentru prima dată când au fraternizat cu mulțimea. „Deschideți poarta!„, striga toată lumea, „Tor auf, tor auf!„. Locuitorii din ambele părți ale Berlinului s-au strâns în număr de zeci de mii în zona zidului. Acolo au cântat și dansat deoarece era o noapte magică pentru toată lumea.

Sursă foto: gds.ro

Astfel a fost încheiată istoria întunecată a Germaniei și cel mai puternic simbol al divizării europene a fost pus la pământ. Pe data de 30 noiembrie a fost finalizată demolarea Zidului Berlinului. Unele părți din zid au fost păstrate în scop turistic și destinate muzeelor, doritorilor de suveniruri ș.a.m.d.

Sursă foto: trilulilu.ro

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol