24 ianuarie 2023, 16:23

Cafeneaua din Budapesta unde clienții sunt serviți de roboți

Dacă treci pragul cafenelei Enjoy Cafe din Budapesta, poți crede că ești într-un film SF.

Asta deoarece, la intrare te întâmpină un robot care te salută, iar altul vine la masa ta cu o tavă să îți ia comanda.

La ușa de la intrare stă o figură din plastic, nu mai înaltă decât un copil  de 6 ani, care îi invită pe oameni înăuntru cu gesturi programate digital. Numele ei este Pepper, un robot-recepționer, care poate să imite inclusiv sunete – de la mugetul unei vaci, până la zgomotul pe care îl fac două mașini care se ciocnesc. Pepper știe chiar și să „danseze” pe muzică rock. Pepper este atracția principală a locului. Odată așezați la mese, clienții cafenelei sunt serviți de doi roboți de statura unui adult, care se plimbă printre mese și le duc comenzile. Dacă cineva le stă în cale, persoana respectivă este rugată, politicos, să elibereze calea.

Enjoy Cafe este un proiect gândit special pentru a atrage generații viitoare de ingineri specializați în robotică. Scopul lui este să-i încurajeze pe copiii fascinați de tehnologie și roboți să-și transforme pasiunea în meserie. Pentru asta, celor mici li se permite să interacționeze cu roboții, să le dea instrucțiuni sau ordine. Pot să fie puși să facă flotări, de exemplu, sau să danseze pe Gangnam Style. Pepper, robotul de mărimea unui puști, este acceptat de copii ca unul de-al lor. Adulții nu sunt la fel de toleranți. Mai degrabă, citesc în amabilitatea lui Pepper începutul sfârșitului pentru rasa umană, scrie digi24.ro.

În spatele conceptului acestei cafenele stă o firmă de IT din Budapesta. E-Szoftverfejlesztő Kft dezvoltă sisteme integrate sau de inteligență artificială pentru piața locală.

Enjoy Robotics – Enjoy cafe – sajtótájékoztató

Tegnap az Enjoy Budapest Café és az Enjoy Robotics sajtótájékoztatóját moderáltam. A hang minősége nem lett túl acélos, de talán lehet érteni a lényeget, az alábbi kérdésekre kerestük a válaszokat:- mennyire van jelen a mindennapjainkban a robotika? Ez még a jövő vagy már a jelen?- mennyire vagyunk lemaradva ezen a területen a Nyugathoz, vagy akár a Távol-Kelethez képest?- honnan jött az ötlet, hogy egy kávézóban több robot legyen, mint ember?- mi a célja ezzel a kávézónak?- hogyan fogadják a vendégek?- mennyire kell félnünk a robotoktól?további info: http://bit.ly/enjoyroboticsFBköszönöm a beszélgetést, Viktória Pesti, Csizmazia Tibor (Enjoy Robotics), Schmidt Pál (Racionet Zrt.), Orbán Szabolcs (Muzix Group),

Publicată de Zoltan Dallos / Business & Travel pe Miercuri, 19 decembrie 2018

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol