27 aprilie 2024, 21:33

Câinii simt când suntem stresați

Stresul poate provoca tot felul de schimbări fiziologice în corpul uman, de la ritmul cardiac până la substanțele chimice eliberate în sânge – și se pare că prietenii noștri canini pot simți aceste schimbări legate de stres, chiar și la străini.

Bineînțeles, știm deja că câinii sunt niște super-mirositori, dar acest nou studiu este pentru prima dată când cercetătorii au explorat, în cadrul unor experimente de laborator strict controlate, modul în care talentul câinelui de a recunoaște mirosurile i-ar putea ajuta să identifice când oamenii se află într-o situație stresantă.

Pe lângă faptul că ne oferă o înțelegere mai profundă a relației dintre căței și stăpânii lor, cercetarea poate fi folosită pentru a îmbunătăți antrenamentul câinilor care sunt implicați în sprijinul pentru anxietate, atacuri de panică și tulburare de stres post-traumatic (PTSD).

„Descoperirile arată că noi, ca oameni, producem mirosuri diferite prin transpirație și respirație atunci când suntem stresați, iar câinii pot distinge acest lucru de mirosul nostru atunci când suntem relaxați – chiar dacă este vorba de cineva pe care nu îl cunosc”, a declarat, pentru sciencealert.com, Clara Wilson, cercetător în domeniul comportamentului animal, de la Universitatea Queen’s din Belfast, Marea Britanie: „Cercetarea evidențiază faptul că câinii nu au nevoie de indicii vizuale sau audio pentru a sesiza stresul uman.”

La studiu au participat patru câini – Treo, Fingal, Soot și Winnie – și 36 de persoane, fiind efectuate în total 720 de teste olfactive. Voluntarii umani au fost rugați să rezolve o problemă dificilă de matematică și să își raporteze singuri nivelul de stres în același timp.

După ce tensiunea arterială și ritmul cardiac ale fiecărui participant uman au crescut, au fost prelevate probe de transpirație și de respirație. Acestea au fost apoi prezentate câinilor pentru a vedea dacă caninii puteau să-i alerteze pe cercetători cu privire la probele de stres printre probele de control de bază: probe relaxate prelevate cu patru minute înainte de începerea sarcinii.

Cu siguranță, exact asta au făcut câinii, cu un nivel ridicat de precizie. În 94% din cele 720 de încercări, câinii au reușit să alerteze corect cercetătorii cu privire la proba de stres.

„A fost destul de uimitor să îi văd atât de încrezători când mi-au spus: „Nu, aceste două lucruri miros cu siguranță diferit’”, a declarat Wilson.

Se pare că schimbările chimice induse de stres pot fi sesizate de câini, mirosurile fiind singurele informații care se declanșează.

Nu doar cercetătorii au fost impresionați de rezultatele testelor – proprietarul unui Cocker Spaniel în vârstă de doi ani, pe nume Treo, a relatat că cățelușul lor a fost foarte încântat să îi vadă pe cercetători și să ia parte la studiu, reușind chiar să navigheze independent până la laborator.

„Studiul ne-a făcut să fim mai conștienți de capacitatea unui câine de a-și folosi nasul pentru a „vedea” lumea”, spune Helen Parks, proprietara lui Treo: Credem că acest studiu a dezvoltat cu adevărat capacitatea lui Treo de a simți o schimbare de emoție acasă. Studiul a întărit pentru noi faptul că câinii sunt animale extrem de sensibile și intuitive și că există o valoare imensă în a folosi ceea ce știu să facă cel mai bine – să adulmece!”

Studiile anterioare au arătat că câinii pot oglindi nivelul nostru de stres și pot detecta emoții precum fericirea și frica prin intermediul mirosurilor pe care le emanăm – iar această nouă cercetare leagă foarte bine aceste două constatări cu ajutorul unor colecții de date detaliate.

Noul studiu ar putea oferi câteva informații utile despre modul în care câinii văd, miros lumea, și interacționează cu oamenii pe care îi întâlnesc pe parcurs.

”Știm că, atunci când vine vorba de potrivirea câinilor cu starea de spirit a persoanelor cu care se află, mirosul pare să joace un rol important. De asemenea, este posibil ca și câinii să fie sensibili la emoțiile stăpânului lor și să caute să îi consoleze sau să le aline suferința.

Putem adăuga acest lucru la lunga listă de schimbări subtile la oameni pe care câinii sunt capabili să le miroasă, chiar și atunci când nu sunt prezente semne vizibile. Poate vă amintiți că, anterior, caninii au fost folosiți pentru a adulmeca infecțiile COVID-19, de exemplu.

Acesta este primul studiu de acest gen și oferă dovezi că câinii pot mirosi stresul doar din respirație și transpirație, ceea ce ar putea fi util la antrenarea câinilor de serviciu și a câinilor de terapie.

„De asemenea, ajută la aruncarea unei mai mari lumini asupra relației om-câine și contribuie la înțelegerea noastră cu privire la modul în care câinii pot interpreta și interacționa cu stările psihologice umane”, spune Wilson.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol