26 octombrie 2021, 21:07

Călătoria unei inimi. Din Transilvania la Torino, pentru salvarea unei vieți

O viață de om salvată grație unei inimi care a călătorit nici mai mult, nici mai puțin decât 1.400 de kilometri. Așa poate fi rezumată povestea noastră, publicată de cotidianul italian La Stampa. Mai precis, punctul de pornire a acestei călătorii este Transilvania. Iar destinația, Torino, în Italia.

S-a întâmplat zilele trecute, când inima a ajuns la spitalul Molinette din Torino, la Centrul de transplant cardiac al spitalului condus de profesorul Mauro Rinaldi. Pacientul a fost menținut în viață grație unui dispozitiv de circulație extracorporeală ECMO. Grefă record, la numai două ore după ce pacientul fusese pus pe o listă de așteptare!

Cine este pacientul

Pacientul, un bărbat în vârstă de 41 de ani, care suferea de miocardiopatie fulminantă severă, afecţiune care a dat primele semne la începutul lunii august – a fost transferat în aceeași zi cu transplantul de la spitalul San Martino din Genova, unde îi fusese implantat un stimulator cardiac, care, din păcate, nu a permis recuperarea funcției cardiace.

Motiv pentru care personalul sanitar genovez a decis includerea pacientului pe lista pentru transplant urgent de inimă.

Minunea: s-a găsit donator

La mai puțin de două ore de la sosirea pacientului la Spitalul Molinette, a fost semnalată disponibilitatea inimii unui donator de 29 de ani, care a murit în Transilvania,  din cauza unei hemoragii cerebrale, scrie La Stampa.

Graţie organizării perfecte a centrului pentru Coordonare Regională de Transplant din Piemont (condus de profesorul Antonio Amoroso) și a Centrului Național de Transplant din Roma (condus de doctorul Massimo Cardillo), o echipă de la Molinette a plecat seara târziu cu un avion special pentru a preleva inima. La două dimineața, medicii au confirmat că organul era potrivit pentru transplant, iar pacientul a fost transferat imediat în sala de operație.

Intervenția de succes a durat peste opt ore

Transplantul a fost efectuat cu succes de profesorul Massimo Boffini, cu ajutorul dr. Erika Simonato și a anesteziştilor dr. Carlo Burzio și Matteo Giunta și a durat mai mult de opt ore. Inima donată a început să bată din nou în noul torace după aproximativ patru ore și jumătate de la colectarea de la donator (timpul necesar pentru colectare, transport și implantarea noii inimi).

În prezent, pacientul este internat în Cardio-Reanimare Molinette cu o funcție cardiacă excelentă și în curând va putea fi transferat în secție. Este un caz fără precedent, fiind primul pacient care a aşteptat doar două ore pentru găsirea unei inimi şi căruia i s-a transplantat un organ sosit de atât de departe.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.