17 ianuarie 2022, 9:24

Din 2023, călătorii cu trenul vor fi despăgubiți, în cazul unor întârzieri

Prin regulamentul privind drepturile călătorilor din transportul feroviar, Parlamentul European (PE) a stabilit o protecție mai bună călătorilor ce se confruntă cu întârzieri, anulări sau discriminări. Cetățenii din UE vor putea alege, în cazul unor întârzieri mari ale trenurilor, rambursarea banilor plătiți pe bilet, continuarea călătoriei sau redirecționarea gratuită și în condiții comparabile. Noile reguli se vor aplica atât călătoriilor naționale, cât și celor internaționale din spațiul UE.

Dacă trenul va întârzia mai mult de o oră, pasagerii vor avea posibilitatea de a alege fie rambursarea integrală a costului biletului lor, fie continuarea călătoriei, fie redirecționarea în condiții comparabile, dar fără a suporta costuri suplimentare. În plus, dacă operatorul de transport feroviar nu le comunică opțiunile de redirecționare în cel mult 100 de minute de la ora de plecare prevăzută inițial, călătorii vor putea să-și organizeze singuri călătoria, cu ajutorul furnizorilor de servicii de transport public feroviar, cu autocarul sau cu autobuzul, pe o rută diferită și să ceară rambursarea banilor plătiți pe noul bilet.

Transportatorii vor fi obligați să redirecționeze pasagerii chiar și în caz de forță majoră, astfel ei nu vor putea invoca această situație pentru a nu-și îndeplini noua obligație. Grevele personalului feroviar nu vor putea fi considerate caz de forță majoră, așadar, și în cazul acestora, transportatorii vor trebui să plătească despăgubiri dacă apar întârzieri sau anulări ale trenurilor.

Pe lângă toate schimbările de mai sus, noile norme privind transportul feroviar la nivel european vor permite călătorilor cu mobilitate redusă să beneficieze de mai multă flexibilitate la organizarea călătoriei. O altă măsură ce va fi obligatorie pentru operatorii de transport pe calea ferată va fi dotarea trenurilor cu locuri și rastele rezervate bicicletelor, cel puțin patru locuri în fiecare tren.

Noile reguli se vor aplica începând din 2023, dar, în cazul obligațiilor privind locurile pentru biciclete, termenul de aplicare se prelungește cu doi ani (se vor aplica din 2025).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.