25 aprilie 2024, 11:59

Calculatorul care nu are erori și nu consumă curent electric

Abacul tradiţional (numele în chineză al obiectului în cauză este suanpan), cu ramă şi bile din lemn, poate fi considerat drept strămoșul foarte îndepărtat al PC-urilor din zilele noastre. Inventat în jurul secolului al II-lea, înainte de Hristos, cel mai probabil în China, acest obiect era extrem de complex, permițându-vă și în prezent să efectuați operații matematice foarte complicate, inclusiv extragerea rădăcinii pătrate și a celei cubice. La vremea aceea, și chiar mult mai târziu, strămoții noștri din Dacia foloseau încă răbojul. Acesta era un simplu băț crestat: o crestătură semnifica o oaie, o barză sau un viezure, iar două crestături, două oi, două berze, și tot așa.

În România abacul pătrunde din zona Rusiei, sub forma mai bine-cunoscutei numărători, aceasta fiind popularizată și utilizată în mod extensiv în școlile primare din timpul perioadei comuniste. Totodată, ca un plus, abacul putea fi folosit pentru a realiza calcule chiar și de către persoanele cu deficiențe de vedere.

Numărătoare clasică
sursă: dol.ro

Cu toate că în prezent, datorită evoluției tehnologiei, computerul a luat locul abacului, acesta din urmă mai este folosit în multe părți ale Globului, precum Rusia, China sau Europa de Est, în special pentru începătorii în ale aritmeticii.

 

[Sursă imagine: commons.wikimedia.org]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol