11 aprilie 2021, 6:53

Probabil chiar trebuie spus: n-ai voie să pui cameră de supraveghere în apartamentul chiriașului!

Faptul că ai închiriat cuiva apartamentul tău sau casa nu înseamnă că poți face ce vrei. N-ai voie să intri în casă fără acordul chiriașului, n-ai voie să-l hărțuiești și nici să vii uneori să mai locuiești acolo. Dar cel mai important este că n-ai voie să-l supraveghezi la distanță prin niciun mijloc! Ei bine, un proprietar din Spania s-a făcut că nu știe asta și a primit amendă.

Odată ce chiriașul tău s-a instalat acolo, locul respectiv devine casa lui, mai ales din perspectiva dreptului de a-i fi respectată intimitatea. Un proprietar spaniol a fost amendat cu 5.000 de euro pentru că a instalat o cameră de filmat în apartamentul său dat spre chiriere. Chiriașul stătea  doar în două camere din acel apartament, dar asta nu are relevanță asupra ilegalității comise.

Proprietarul a spus că a făcut asta din motive de securitate și că acea cameră era instalată pentru a monitoriza intrarea în apartament. Însă, în realitate, camera surprindea și imagini din camera de zi, iar acest lucru a determinat Autoritatea spaniolă de protecție a datelor să aplice amenda.

Ideea de intimitate în domiciliu nu ține atât de dreptul pe care-l are o persoană asupra unui imobil, ci și de felul cum persoana respectivă se raportează la acel loc. În Convenția Europeană a Drepturilor Omului, noțiunea de „casă” ține de legăturile pe care o persoană le are cu anumit loc.

Foto: Megan Thomas (Unsplash)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.