4 iulie 2020, 20:58

CancerSEEK – testul de sânge care a depistat 70% din cazurile de cancer localizate în 8 organe diferite

Cancerul reprezintă una dintre cele mai grave boli ale secolului, iar de-a lungul timpului, echipe de cercetători au căutat remedii pentru combatere.

Raportuldegarda.ro prezintă CancerSeek, un test de sânge care a depistat 70% din cazurile de cancer localizate în 8 organe diferite, bazându-se pe mutații genetice, analiza proteinelor și inteligența artificială.

Un nou test de biopsie lichidă a demonstrat rezultate promițătoare în detectarea tumorilor canceroase în stadii incipiente. Noul test de sânge, pe nume CancerSEEK, a depistat aproximativ 70% dintre cazuri, pentru 8 tipuri diferite de cancer: ovarian, hepatic, cancer de stomac, de pancreas, de esofag, colo-rectal, de plămâni și de sân. Această testare este cea mai eficientă dintre cele efectuate până acum, fiind realizată pe un număr de 1.000 de pacienți ale căror tumori încă nu se răspândiseră în organism.

Noul test analizează ADN-ul a 16 mutații genetice ale celulelor canceroase care circulă prin sânge și 8 biomarkeri din oncoproteine, utilizând apoi un sistem cu inteligență artificială pentru a procesa datele și a stabili organul de origine pentru cancer.

„Utilizarea combinației de anumiți biomarkeri pentru detectarea din timp a cancerului are potențialul de a schimba modul în care facem screening în domeniul oncologic. Modelul are la bază același raționament folosit pentru a testa diverse combinații de medicamente pentru tratamentul cancerului”, a declarat Prof. Dr. Nickolas Papadopoulos, autorul studiului.

O nouă abordare – Combinarea mutațiilor genetice cu proteinele și utilizarea inteligenței artificiale pentru procesarea bazelor de date

„Noutatea constă în metoda noastră de clasificare care combină posibilitatea de a observa ADN-ul diverselor mutații cu analiza nivelului de proteine din sângepentru a pune diagnosticul final”, a declarat Dr. Cristian Tomasetti, co-autor al studiului.

Inițial, s-au luat în considerare sute de gene și 41 de biomarkeri proteici care ar fi putut indica posibilitatea unui cancer, însă totul a fost restrâns de către specialiști la analizarea segmentelor a doar 16 gene și nivelul seric a 8 biomarkeri.

  • În prima parte, CancerSEEK identifică mutațiile din ADN-ul celulelor care circulă prin sânge. Acestui ADN, odată identificat, i se aplică o analiză PCR cu ajutorul căreia se pot identifica 66 până la 80 de segmente ale ADN-ului din cele 16 tipuri de mutații. Rezultatele finale sunt stocate cu un cod de bare specific ADN-ului într-o bază de date.
  • În a doua parte, CancerSEEK determină nivelul din sânge a 8 tipuri de proteine. Această combinație este importantă deoarece, conform specialiștilor, în faze incipiente, tumorile nu eliberează prea multe mutații în sânge.

    Citiți articolul integral AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.