28 martie 2024, 14:09

Când ai nevoie de aparat dentar?

Vrei să ai un zâmbet perfect însă nu ești convins că aparatul dentar este soluția potrivită pentru tine? Astfel de întrebări apar în momentul în care problemele ortodontice te împiedică să zâmbești așa cum ți-ai dori și să ai încredere în datura ta.

Din ce în ce mai multe persoane, idiferent de vârstă, au ales să apeleze la serviciile unui medic ortodont pentru a-și corecta dinții și vei fi surprins să afli că una din 5 persoane purtătoare de aparat dentar este adultă.

Când sunt recomandate un consult ortodontic și purtarea aparatului dentar? Astfel de recomandări variază în funcție de cazuri, cum ar fi:

 

  • o dantură asimetrică și inestetică – astfel de situații permit depunerea plăcii bacteriene, rezultând într-o respirație urât mirositoare sau nașterea cariilor;
  • dinți strâmbi (malocluzia dentară) – pot duce la apariția unor afecțiuni precum: carii, dificulăți la mestecare și o digestie nefavorabilă, fracturi de dinți sau defavorizarea aspectului estetic;
  • o aliniere inegală a dinților față de arcadă – are un efect negativ asupra maxilarului osos, prin aplicarea unei presiuni mărite și care poate rezulta în dureri de cap, spate sau umeri;
  • strungăreața – afectează aspectul estetic și permite depunerea plăcii bacteriene sau apariția cariilor;
  • rotirea accentuată a dinților față de normal – un aspect ce iese în evidență încă de la prima vedere și care poate aduce cu sine probleme în vorbire și dicție;

 

Aparatul dentar este soluția cea mai comună prin care pot fi corectate anomaliile dentare prezentate mai sus, cele mai complexe dintre ele necesitând intervenția medicului chirurg odată ajunse într-o etapă mai dezvoltată.

Consultație

Prin urmare, daca alegi să consulți un medic ortodont, vei obține toate informațiile legate de tipul tratamentului pe care va trebui să-l urmezi dar și durata acestuia. Vei dispune totodată de o gamă largă de aparate dentare și vei putea alege varianta cea mai potrivită în funcție de bugetul disponibil sau aspectul estetic al aparatului.

Tipuri de aparate ortodontice

Există două categorii de aparate ortodontice – fixe și mobile. Durata de purtare este de la 3 luni și până la 3 ani, cei mai mulți specialiști recomandând o perioadă de minim 2 ani. Aparatele ortodontice invizibile de tip invisalign prezintă cel mai mare succes și cea mai mică perioadă de corectare.

 Care sunt pașii întregii proceduri?

Primul pas după vizita la medicul ortodont este întocmirea unei serii de investigații mai amănunțite (amprente, radiografii) și măsurarea dimensiunilor, astfel punându-se bazele tratamentului. Urmează aplicarea aparatului dentar prin brackeți, ce vor fi atașați pe exteriorul sau interiorul dinților.

Conectarea brackeților se realizează cu ajutorul unei sârme (arc) ce are misiunea de a exercita presiune asupra danturii pentru a o îndrepta. Pentru un plus de culoare, arcul este fixat pe brackeți cu ajutorul unor elastice multicolore care trebuie schimbate după o anumită perioadă de timp. Aparatul dentar poate fi realizat din materiale precum metal sau ceramică, cel dintâi fiind ales de cei mai mulți oameni.

Odată cu purtarea aparatului dentar vei începe să resimți o presiune asupra dinților iar sfatul nostru este să eviți alimentele prea reci sau prea fierbinți și cele tari, sensibilitatea dinților fiind ridicată în primele zile. Evitarea mușcăturii directe din alimente este de asemenea necesară, pentru a nu risca dezlipirea bracketului de pe dinte.

În cazul în care rutina de îngrijire a dinților tăi prevede folosirea unei periuțe electrice, cel mai potrivit ar fi să optezi pentru un capăt al periuței special ortodontic și asigură-te că efectuezi procesul de igienizare de cel puțin 2 ori cu o durată de minim 2 minute, urmat de utilizarea aței dentare și a apei de gură. Astfel vei avea parte de rezultate optime!

Dacă observi apariția aftelor dentare după aplicarea aparatului dentar, trebuie să știi că astfel de reacții sunt normale și pot fi ameliorate simplu, prin aplicarea de ceară dentară pe bracketul care a determinat afecțiunea. Pe lângă asta, este de dorit și efectuarea unui periaj profesional la o clinică dentară pentru a te bucura de lipsa plăcii bacteriene și de rezultatele dorite pentru un timp îndelungat.

La finalul tratamentului, este necesar un periaj profesional, în urma înlăturării aparatului dentar. Procesul nu se oprește aici. Astfel, medicul specialist va recomanda folosirea gutierelor pentru arcade sau atașarea unui fir de conteție pe partea de jos a arcadei. Perioada de conteție este esențială pentru rezultate cât mai îndelungate și nu trebuie să îți faci griji legat de aspectul estetic, gutierele sunt confecționate dintr-un material transparent și nu vor diminua frumusețea zâmbetului tău.

Copiii. Ce trebuie să știi

Când vorbim despre copii, aparatele ortodontice sunt recomandate în următoarele circumstanțe:

  • o aliniere necorespunzătoare a dinților, caracterizată de prezența spațiilor libere, asimetrie, aspect inestetic;
  • dificultăți la respirație;
  • scrâșnirea dinților (bruxism) – precum și frecarea sau încleștarea dinților, lucru ce poate duce la fracturi dentare sau deteriorarea smalțului;
  • malocluzia dentară – așezarea necorespunzătoare a maxilarului în raport cu mandibula;
  • pierderea prea rapidă a dinților de lapte sau încălecarea dinților definitivi;

 

Printre beneficiile purtării unui aparat dentar se numără: o dantură perfect simetrică, o digestie și asimilare a nutrienților corespunzătoare precum și o dicție imaculată. Așadar, daca dantura ta necesită corectare, recomandarea noastră este să iei legătura cu un medic specialist pentru a alege cea mai potrivită variantă pentru tine sau pentru copilul tău!

 

Sursă – https://drandreeajianu.ro/


Comentariile sunt oprite pentru acest articol