4 august 2020, 11:41

Când determinarea este premiată. Lupta pentru educație în Africa, dusă fără manuale

Candoarea și înțelepciunea unui călugăr care predă ştiinţe într-o regiune rurală a Kenyei au fost recunoscute și gratificate, fiind desemnat cel mai bun profesor din lume. Mai mult decât atât, acesta a câștigat și un premiu în valoare de un milion de dolari.

Peter Tabichi este mebru al ordinului religios ranciscan și a câştigat Global Teacher Prize 2019, după ce a învins alţi 10.000 de nominalizaţi din 179 de ţări, potrivit Adevărul.

Sărăcie și analfabetism în țările subdezvoltate ale lumii

Situația copiilor din zonele defavorizate ale Afircii este cunoscută în întreaga lume. Potrivit datelor prezentate de UNICEF aproape trei sferturi – 393 milioane – dintre copiii lumii trăiesc în țări subdezvoltate, țări care se confruntă cu situții de urgență precum Africa Subsahariană, urmată de Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde regăsim 12% dintre aceşti copii.

În acest context, profesorul Peter Tabich îşi investeşte 80% din salariu pentru a le cumpăra uniforme şi manuale. Lipsa educației este una din principalele probleme ale acestor regiuni, în care nevoile primare și drepturile ale acestor oameni au fost adesea încălcate, iar soarta lor a devenit nulă pe tabla de șah a marilor puteri ale Lumii. Însă, determinarea și pasiunea cu care călugărul lucrează a adus școlii defavoritate o sumedenie de realizări.

Profesorul în vârstă de 36 de ani a mărturisit că îşi doreşte să îi înveţe pe copii că ştiinţa este calea către un viitor mai bun și le explică acetstora că „Banii nu sunt totul“. 

Majoritatea elevilor profesorului Peter Tabich provin din familii defavorizate, sunt orfani sau crescuţi de un singur părinte. Însă, acesta şi-a propus să îi facă să se îndrăgostească de ştiinţă şi să îi încurajeze să aibă aspiraţii înalte nu doar pe copiii din Kenya, ci din întreaga Africă.

Imaginea copiilor Africii, prin ochii profesorului

După ce a câştigat, fratele Peter a vorbit despre potenţialul tinerilor africani:

„În calitate de professor care lucrează în prima linie, am văzut ce pot oferi aceşti tineri, am văzut curiozitatea, talentul, inteligenţa şi credinţa lor. Tinerii din Africa nu vor mai fi ţinuţi pe loc din cauza aşteptărilor mici. Africa va produce oameni de ştiinţă, ingineri, antreprenori ale căror nume vor fi într-o zi cunoscute în fiecare colţ al lumii, iar fetele vor avea o contribuţie majoră în această poveste“, potrivit Adevărul.

Principalele probele cu care se confruntă profesorul sunt de natură administrativă. Nu există suficienți profesori, sălile de clasă sunt supraaglomerate, elevii nu au acces la internet, iar manualele sunt o raritate pentru multe școli. Mai mult decât atât, copii sunt nevoiți să meargă zilnic sute de kilometri pe jos pentru a ajunge la școală. Toate aceste neajunsuri nu îi împedică însă pe copii să meargă cu drag la școală și să învețe.

Determinarea este, fără doar și poate, punctul forte al elevilor, dar și al profesorului, care este extrem de hotărât să le ofere o şansă acestor copii şi să le lărgească orizonturile.

Performanță fără manuale

Acesta este capitolul la care profesorul Peter Tabich a exceleat. Chiar dacă nu au manuale, condiții sau internet, copii au reușit să câștige competiții naţionale şi internaţionale de ştiinţă, câştigând inclusiv un premiu al Societăţii Regale de Chimie din Marea Britanie.

„Fratele Peter”, așa cum este numit de elevii săi,  a mărturisit că provocarea cea mai mare a fost aceea de a convinge comunitatea locală că educaţia are o valoare uriaşă, iar pentru a face acest lucru a vizitat fiecare familie în parte şi a explicat care ar fi riscurile dacă micuţii ar abandona şcoala. De asemenea, el încearcă să-i convingă pe părinţii de fete să renunţe la tradiţia de a le mărita de la o vârstă fragedă, încurajându-i în schimb să le lase să-şi continue studiile.

„Este dimineaţă în Africa, cerul este senin, ziua este lungă, iar o pagină goală aşteaptă să fie scrisă. A venit vremea pentru Africa!“, a declarat cel mai bun profesor din lume.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.