20 aprilie 2024, 4:23

Când ”n-a fost să fie”, dar tu tot îți dorești copil. Care e cea mai bună soluție? Adopția sau fertilizarea in vitro?

Când nu a fost să fie, cum se spune, când ”n-a dat Dumnezeu”, apare suferința. Cum faci, dacă îți dorești un copil din tot sufletul, dar nu îl poți avea? Care este cea mai bună soluție pentru a-ți vedea visul împlinit visul de a deveni părinte? Fertilizarea in vitro sau adopția?

O întrebare deloc ușoară, care are în spate două opțiuni cu enorme implicații. În ambele situații este vorba despre o luptă lungă până la împlinirea visului de a avea ”puiul tău de om”.

Lucian Mîndruță îndrăznește să o lanseze. Împreună cu invitatele sale la ”Ediția de dimineață”, de la Digi 24, emisiune difuzată duminica, de la 10:30, el oferă variantele de răspuns potrivite în funcție de dorințele și posibilitățile fiecăruia. Căci nu toți suntem pregătiți sufletește pentru o adopție, cum nu toate femeile pot face o fertilizare in vitro.

O durere sufletească

Infertilitatea este nu doar o afecțiune fizică, ci și o durere sufletească pentru cei cărora li se frânge un vis, acela de a-și strânge în brațe copilul. În vremurile noastre există însă destule rețete care pot transforma o femeie în mamă. Fertilizarea in vitro este o soluție la îndemână. La fel cum adopția este o variantă fericită pentru orice cuplu.

Sunt peste 45.000 de copii şi tineri aflaţi în sistemul de protecţie în România. Aproximativ 9.000 de copii intră în sistem în fiecare an, ca urmare a abandonului sau a diverselor tragedii care le lovesc familiile, iar cei mai mulţi dintre ei au suferit traume emoţionale ce au nevoie de multă muncă și ajutor pentru a putea fi depăşite. Din cauza acestor traume, copiii instituționalizați nu mai au puterea să-şi observe şi să-şi atingă potenţialul.

De 8 ani, programul educaţional Ajungem MARI, desfășurat de Asociația Lindenfeld, aduce o schimbare semnificativă şi vizibilă în vieţile a mii de copii aflaţi în sistemul de protecţie. De 8 ani de zile voluntarii Ajungem MARI îi învaţă pe copii să fie cea mai bună versiune a lor, îi pregătesc pentru o viață independentă în momentul în care părăsesc sistemul de protecție, fac cu ei teme, meditații, merg cu ei în excursii și tabere şi exersează bunătatea zi de zi. Duminică, la ”Ediția de dimineață”, Ana Cristache, managerul de la ”Ajungem MARI”, vorbește despre sistemul adopțiilor din România și despre cât de complicate sunt procedurile de adopție azi.

Procedurile pentru adopție au fost simplificate

Ana Cristache, manager la ”Ajungem MARI”, explică, în emisiune, că procedura s-a scurtat la circa șase luni. Sunt circa 5.800 de copii adoptabili, potrivit ultimelor statistici. Cei cu vârste între 0 și 6 ani sunt mai puțini, procentual, dar cei între 6 și 13 ani sunt cei mai mulți, iar cu cât crește vârsta, cu atât mai greu sunt adoptabili, explică aceasta.

Sunt mii de familii își doresc să aibă un ”pui de om”, dar au rețineri asupra procedurilor ce trebuie parcurse, atât în cazul adopției, cât și în al tehnologiei de reproducere asistată, despre care vorbește la ”Ediția de dimineață” medicul Ruxandra Dumitrescu, medic primar de obstetrică-ginecologie, specialist în fertilizări in vitro.

Cea mai eficientă formă de tehnologie de reproducere asistată

Fertilizarea în vitro (FIV) este cea mai eficientă formă de tehnologie de reproducere asistată. Înglobează o serie complexă de proceduri utilizate pentru a ajuta cuplurile infertile să obțină o sarcină sau în anumite situații pentru a preveni transmiterea unor boli genetice.

De notat că Guvernul a aprobat un program prin care sunt decontate până la 3 proceduri de fertilizare in vitro pe an, în contextul în care în 2021 a fost un record negativ absolut al natalității în România, cu doar 179.854 de nașteri.

Dar despre toate acestea și multe altele, cu detalii despre fiecare procedură în parte, ascultați în emisiunea ”Ediția de dimineață”, de la Digi24:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol