22 ianuarie 2022, 5:21

Când pleacă legendele. Ruth Bader Ginsburg, un simbol al justiției și al egalității de gen, o lecție de viață

Ar fi sărbătorit trecerea într-un nou an. Ar fi muiat o bucată de măr în miere, pentru a întâmpina cu ceva dulce un an pe care orice om și-l dorește mai bun. Ar fi fost Rosh Hashana, Anul Nou Evreiesc. Căci Ruth s-a născut într-o familie de evrei din Brooklyn. A ales să plece și să lase în urmă o lume în derivă, dar și o moștenire cum puțini reușesc să lase lumii.

Facerea ”unei doamne”

Decana de vârstă a Curţii Supreme Americane, judecătoarea progresistă Ruth Bader Ginsburg a murit vineri la vârsta de 87 de ani, a anunţat Înalta Curte, o lovitură pentru progresişti care ar putea afecta pe termen lung echilibrul instituţiei în beneficiul conservatorilor.

Născută într-o familie de imigranți evrei în Brooklyn, la 15 martie 1933, Ruth a fost încurajată de mama ei să studieze. „Mi-a spus să devin o doamnă, iar pentru ea asta însemna să fii tu însăţi şi independentă”, spunea RBG.

Mama ei a murit de cancer când Ruth avea doar 17 ani.

”I-a plăcut că am creier”

La Universitatea Cornell s-a căsătorit cu un coleg de clasă, Martin Ginsburg, cu care a avut doi copii. „Lucrul remarcabil la Marty a fost că i-a plăcut că am creier”, avea să spună mai târziu despre soţul ei, un important avocat în domeniul fiscal, care, lucru rar în acea epocă, gătea şi avea grijă de copii.

În 1956, a intrat la prestigioasa Universitate Harvard, unde a fost una dintre cele nouă femei dintre aproximativ cei 500 de studenţi care studiau dreptul. Îşi va absolvi studiile la Universitatea Columbia.

”Eram evreică. Eram femeie. Eram mama unui copil de patru ani”

După absolvire, firmele de avocatură din New York au refuzat să o angajeze. „Am avut trei lucruri împotriva mea. Primul, eram evreică. Al doilea, eram femeie. Dar partea cea mai rea a fost că eram mama unui copil de patru ani”. Devine apoi o activistă înverşunată pentru drepturile femeilor. Și prin asta, poate, schimbă măcar un pic din lume.

Cea mai cunoscută judecătoare a cvartetului progresist al Curţii Supreme, Ginsburg a fost numită în 1993 de către preşedintele Bill Clinton. Confirmată de Senat cu o majoritate zdrobitoare, a fost a doua femeie membră a Înaltei Curţi alături de Sandra Day O’Connor.

Pionieră în lupta pentru emanciparea femeilor în anii 70

S-a bucurat de o mare popularitate, neaşteptată, având în vedere austeritatea asociată în mod tradiţional cu cei nouă judecători ai Curţii Supreme.

Acest lucru se datorează în parte faptului că judecătoarea Ginsburg a fost o pionieră în lupta pentru emanciparea femeilor în anii ’70. Ulterior, Ruth Bader Ginsburg şi-a îndreptat atenţia asupra altor aspecte ale societăţii americane, apropiindu-se de tineri şi de probleme precum avortul sau căsătoria între persoane de acelaşi sex.

O bucățică de om

Cu stilul şapcă/adidaşi şi o înălţime de 1.54, RBG prefera totuşi coliere de perle, cocul jos şi mănuşile din dantelă. La Curtea Supremă era singura care purta jabou peste roba neagră.

Stilul său desuet a distins-o însă şi a dus la crearea mai multor produse derivate din această imagine, inclusiv costume pentru Halloween.

Mișcarea #MeToo? ”Era timpul. Femeile au tăcut prea mult”

A rămas până la final în pas cu spiritul timpului. „Era timpul”, a comentat octogenara în 2018, când a fost întrebată despre mişcarea #MeToo. „Femeile au tăcut prea mult timp pentru că au crezut că nu pot face nimic”.

Pentru liberali, Ginsburg a devenit o icoană făcătoare de minuni. Pornind de la viaţa şi cariera sa, regizoarea Mimi Leder a realizat un documentar „On the Basis of Sex“, care a avut premiera în decembrie 2018.

De asemenea, cartea autobiografică „Notorious RBG“ a devenit best-seller – povestea ei făcând furori în rândul femeilor mileniale.

Se vindea bine

În magazine, se vând tricouri şi căni de cafea imprimate cu chipul ei. „Cred că oamenii, indiferent de vârsta pe care o au, sunt încântaţi că o femeie, mai ales la 80 și… de ani, este de neclintit atunci când vine vorba de angajamentul ei faţă de egalitate şi dreptate“, după cum a declarat unul dintre co-autorii cărţii ”Notorius RBG”, Irin Carmon.

Ruth Bader Ginsburg a urmat tratamente pentru mai multe tipuri de cancer în ultimii 20 de ani, în special la pancreas şi colon. În 2010 şi-a îngropat soţul, iar a doua zi după înmormântare s-a întors la Capitol Hill.

Ce va fi după plecarea ei

Democraţii americani s-au temut mai mult decât orice de dispariţia lui RBG deoarece preşedintele Donald Trump va încerca, fără îndoială, să o înlocuiască cu un judecător conservator. Noua numire va fi confirmată printr-un vot în Senat, unde Partidul Republican deţine majoritatea.

Curtea Supremă are deja o majoritate de cinci judecători conservatori.

Reuters informează, citând informaţiile transmise de ABC News, că este de aşteptat ca preşedintele Trump să prezinte un candidat în următoarele zile. Lista potenţialilor candidaţi este scurtă şi include cel puţin o femeie, conform sursei citate.

P.S: Cineva a scris pe Twitter că era ”conștiința Americii”. Să sperăm, totuși, că nu doar ea.

SURSA FOTO: npr.org


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.