28 mai 2023, 23:41

Când se elimină regula celor 100ml de lichide în bagajele de mână? Nu foarte curând

Regula celor 100 ml de lichide în bagajele de mână poate fi eliminată, inclusiv la aeroporturile din România. Un nou scaner CT ar trebui să faciliteze în viitor zborul cu bagajul de mână și să permită din nou transportul unor cantități mai mari de lichide la bord.

Începând din 2006, normele privind bagajele de mână au fost strict reglementate după un presupus atac terorist cu explozibili lichizi. Nu numai că (aproape) totul trebuie scos din geantă, dar sunt interzise și cantitățile mari de lichide.

Acest lucru înseamnă că, de mai bine de 15 ani, nu doar produsele cosmetice scumpe ajung în coșurile de gunoi de la aeroport, ci și vinul scump sau uleiul de măsline prețios trebuie lăsate în urmă – atâta timp cât zburați doar cu bagajul de mână.

Dar acest lucru ar trebui să fie în curând de domeniul trecutului – datorită unui nou scaner CT la punctele de control de securitate, scrie Heute.

Scanerele anterioare de la punctele de control de securitate funcționează doar cu tehnologie 2D. Așa-numitul scaner cu raze X funcționează în mod similar cu scanerele utilizate în spitale pentru tomografie computerizată.

Acesta produce imagini 3D de înaltă rezoluție care permit personalului de securitate să examineze bagajele din toate unghiurile. Acesta ar trebui să poată identifica cu ușurință explozibilii lichizi și solizi, precum și armele și alte articole interzise în bagajele de mână.

Pe de o parte, acest lucru ar putea accelera controalele de securitate și, pe de altă parte, ar putea face superfluă regula celor 100 de mililitri. Cel puțin așa speculează primele aeroporturi, care testează deja acest sistem costisitor.

Administrația pentru Securitatea Transporturilor din SUA a anunțat în martie 2022 că a comandat aproximativ 1.000 de noi scanere. Costurile au fost de 707 milioane de euro. Deocamdată, acestea urmează să fie utilizate în diverse aeroporturi.

În Europa, tehnologia este deja testată în Irlanda, pe aeroporturile din Dublin și Cork. De asemenea, au avut loc deja lansări de testare în Olanda, Finlanda, Estonia și Germania.

CITEȘTE ȘI:

DOUĂ AEROPORTURI din România renunță la restricțiile privind lichidele din bagajul de mână


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol