5 noiembrie 2024, 11:17

Când şi cum se vor întoarce elevii la şcoală. Anul şcolar s-ar putea prelungi cu o săptămână

Îngheţarea anului şcolar, la care probabil s-au gândit mulţi dintre elevi, părinţi şi chiar cadre didactice, dată fiind situaţia impusă pe teren de instituirea stării de urgenţă în România, nu este luată în calcul de autorităţi. Ideea a fost respinsă în mai multe rânduri de ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

Miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei vor discuta despre şcoală

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, urmează să aibă o discuţie, miercuri, cu ministrul Educaţiei, pe această temă, invocată, de altfel, inclusiv de premierul Ludovic Orban. Acesta a declarat marţi că nu s-a luat nicio clipă în calcul ideea îngheţării anului şcolar, obiectivul Guvernului fiind acela de a asigura toate condiţiile posibile pentru ca elevii şi studenţii să încheie anul şcolar, iar examenele naţionale să fie susţinute.

Cu siguranţă, am spus că noi nu am avut niciun moment în evaluare această posibilitate de îngheţare a anului şcolar. Obiectivul nostru este să asigurăm toate condiţiile posibile astfel încât elevii, studenţii să încheie anul şcolar, să poată să dea examenele care trebuie date, examenul de capacitate, examenul de bacalaureat, sigur, în condiţiile care vor fi permise de contextul epidemiologic, pentru că nu riscăm ca toţi copiii noştri să piardă un an şcolar„, a declarat Ludovic Orban, marţi, la TVR 1, întrebat dacă rămâne exclusă varianta îngheţării anului şcolar.

Tot miercuri este anunţată, pentru ora 12:00, o ședința importantă la Palatul Cotroceni, condusă de președintele României, Klaus Iohannis, ședință în care cel mai probabil vor fi discutate măsuri de gestionare a epidemiei de COVID-19. Ministrul Educației nu se află pe lista participanţilor, pe care figurează ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, observă edupedu.ro.

Sfârşit de mai, început de iunie

Marţi seara, într-o intervenţie la Antena3, ministrul Sănătăţii a declarat că şcolile s-ar putea redeschide la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie.

Condiţii pentru reluarea cursurilor

El a spus că trebuie stabilit cum pot intra copiii în școli, dacă vor învăța în mai multe schimburi schimburi decât înainte, precum și alte amănunte.

Pe lista problemelor care trebuie rezolvate înaintea luării unei decizii privind reînceperea şcolii se află mai multe probleme: circuitul copiilor în unităţile de învăţământ, numărul de schimburi pe parcursul zilei, numărul de ore, existenţa unor biocide la dispoziţia şcolilor, a măştilor de protecţie facială etc.

Tot ce înseamnă circuitul copiilor, dacă vom face mai multe schimburi, dacă vor fi mai puţine ore, dacă vom avea acele biocide, dacă vom avea şi măscuţe, dar efectiv sunt protocoale pe care le stabilim şi le vom adapta la nevoile momentului„, a mai afirmat Nelu Tătaru în intervenţia de la Antena3.

S-a reluat Teleşcoala

Deocamdată, de miercuri, 22 aprilie, după minivacanţa de Paşti, s-a reluat teleşcoala, orarul pentru cele trei zile din această săptămână fiind anunţat de TVR.

Este vorba despre lecţii televizate de recapitulare a materiei pentru clasele a VIII-a şi a XII-a, pentru zilele de 22, 23 şi 24 aprilie.

Elevii claselor a VIII-a au avut la ora 9:00 lecţiile de Limbă şi literatură română și de Matematică. Pentru elevii claselor a XII-a, cursurile televizate încep la ora 15:00.

Toate ediţiile emisiunii le găsiţi online pe site-ul TVR.

UPDATE

Ministerul Educației ia în considerare mai multe scenarii pentru revenirea elevilor în școli. Acest lucru se va întâmpla însă doar când vor fi luate toate măsurile pentru a fi asigurată siguranța elevilor, a spus la Digi24 ministrul Educației, Monica Anisie.

Trebuie să ne gândim întâi de toate la siguranța și sănătatea copiilor noștri când vom lua decizia revenirii la școală, trebuie să luăm și măsurile ca toți copiii să fie în siguranță. Această redeschidere a cursurilor trebuie să fie prudentă, controlată și treptată, în condiții de maximă siguranță”, a spus Anisie.

Întrebată dacă există varianta ca numărul elevilor în clase să fie redus la 15, pentru a putea exista locuri libere între copii, Anisie a răspuns: „Ne gândim. Trebuie să luăm în calcul ideea ca prezența elevilor la cursuri să nu înrăuțească situația îmbolnăvirilor”.

Doar cei care au de susţinut Bacalaureatul sau Evaluarea Naţională?

O altă variantă luată în calcul este ca în primul rând să revină la școală elevii din clasele terminale, care au de susținut Bacalaureatul sau Evaluarea Națională.

În momentul în care am suspendat cursurile ne-am gândit cu precădere la acești elevi, am pregătit pentru ei și lecții online, teste de antrenament, program de teleșcoală, măsuri care să conducă la pregătirea continuă a acestor elevi care au și emoția examenului”, a spus Anisie.

Ea a spus că există mai mult planuri pentru reluarea cursurilor, dar că lucrurile se schimbă de pe o zi e alta și că totul depinde de evoluția cazurilor de coronavirus.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a luat inițial decizia suspendării cursurilor și cred că e bine să precizăm că tot comitetul ne va spune când e momentul să venim la cursuri, când vom fi în siguranță. Trebuie să ne gândim la sănătatea elevilor și studenților”, a spus Anisie.

Prelungirea anului şcolar?

Întrebată dacă există și varianta prelungirii anului școlar, Anisie a spus că a fost discutat un scenariu care presupune prelungirea cu o săptămână, dar și scenarii care presupun încheierea anului școlar la timp.

Toate aceste scenarii sunt în funcție de ce ne transmit specialiștii din domeniul medical. Vorbim ipotetic”, a spus ministrul. Ea a adăugat însă că o decizie privind reluarea cursurilor în școli va fi luată „în curând”.

Ar trebui ca părinții să înțeleagă că pe primul plan trebuie să punem sănătatea copiilor”, a adăugat Anisie.

Ea  precizat că va fi anunțat un calendar al examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională și că admiterea la facultate se va organiza după examenul de Bacalaureat. Ministrul a adăugat că a discutat cu omologii ei din țările UE stabilirea unui calendar comun de admitere, astfel încât elevii care vor să învețe în străinătate să se poată înscrie la facultate.

Obligativitate de a participa la cursurile online

Ministrul Educaţiei Naţionale, Monica Anisie, a declarat, miercuri, că elevii care au acces la internet şi calculator au obligativitatea de a participa la cursurile online desfăşurate de profesori, iar ei pot fi notaţi pentru această activitate, nota putând fi trecută în catalog, la revenirea la cursuri, cu acordul părinţilor sau elevilor.

Pentru că s-a încheiat perioada de vacanţă revenim, nu la cursurile organizate în spaţiul unităţii de învăţământ, ci la cursurile organizate online. Am aprobat astăzi un ordin de ministru. Este o măsură prin care am stabilit clar care sunt responsabilităţile la nivel de minister, de inspectorat şcolar, unitate de învăţământ, cadru didactic, elev. Elevul care are acces şi are posibilitatea de a participa la lecţiile online are obligativitatea de a participa la cursurile desfăşurate de către profesor„, a afirmat Anisie la Digi24.

Ea a adăugat că este responsabilitatea tuturor de a continua educaţia, menţionând că Ministerul Educaţiei a oferit, prin această instrucţiune, posibilitatea ca unităţile de învăţământ să poată da în custodie un calculator din şcoală unui elev care nu are acces la o tabletă sau laptop.

Anisie a mai spus că specialiştii recomandă ca o lecţie online să dureze 40 – 50 de minute.

Aici specialiştii au avut mai multe păreri şi părerea acestora a fost că este mai bine să lăsăm o flexibilitate pentru că profesorul sau învăţătorul ştie cel mai bine cât poate să dureze o astfel de lecţie. 40 de minute, 50 de minute, cam aici au fost recomandările pe care le-au făcut specialiştii în ştiinţele educaţiei„, a mai spus ministrul Monica Anisie.

Ministrul Educaţiei a menţionat că, în funcţie de prestaţiile la lecţiile online, elevii vor primi note la revenirea la şcoală.

Sursa foto: Ştirile PRO TV


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol