8 iulie 2020, 10:07

Când vom putea merge la teatru? Anunțul făcut de Ministrul Culturii

Ministerul Culturii lucrează la un proiect prin care se impune reluarea specatolelor și a concertelor în spațiile închise.

„Ministerul Culturii lucrează la propunerea pentru reluarea producțiilor de spectacole și concerte în spații închise. Deocamdată, discutăm cu Ministerul Sănptății sa se permita reluarea repetițiilor, iar cu Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență am intrat în dialog pentru a actualiza calendarul reluării activității cu publicul, chiar și în spații închise”, a declarat ministrul la RFI Romania.

Decizia ministrului vine în contextul în care mai multe țări și-au reluat spectacolele. Singura diferență ar fi că în aceste regiuni numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus este mult mai mic, fiind oferit exemplul Austriei, acolo unde apar aproximativ 10 cazuri noi pe zi.

„România în continuare are peste 100 de cazuri, așadar, iată cam unde trebuie să ajungem, din punct de vedere epidemiologic, pentru a se permite și la noi reluarea graduală a spectacolelor în spații închise. Cel mai probabil, când va scădea sub 20, 30 de cazuri pe zi, la nivel național, și statul român va lua decizia de a se relua la aceste activități.

Până atunci, sa stiti ca noi am pledat pentru relaxare mai rapidă a normelor, însă epidemiologii consideră cu risc ridicat aceste spectacole în săli închise, pentru că este vorba despre de timpul petrecut de acele persoane în același spațiu.

Este un timp îndelungat, de două ore, aproximativ, cât durează un spectacol sau un film, comparativ, pentru că multi fac această comparație, cu un supermarket unde două persoane nu împart același spațiu pentru un timp îndelungat. De aceea, epidemiologii sunt reticenți în a permite reluarea spectacolelor sau permiterea reluării proiecțiilor cinematografice în spații închise”, a explicat Bogdan Gheorghiu.

Festivalurile și concertele, la care participă un număr mai mare de 1.000 de persoane, vor putea fi reluate de pe de 1 septembrie.

„Până la data 31 august 2020, este interzisă organizarea evenimentelor, festivalurilor și manifestărilor culturale, artistice la care sunt prezenți peste 1000 de participanți simultan, atat în spații închise, cât și în aer liber, indiferent dacă accesul este gratuit sau cu plata biletului”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.