10 decembrie 2023, 16:01

Cantata Gurre-Lieder de Schönberg – proiect comun româno-german în Capitala Culturală Europeană 2023

Republica Federală Germania susține o serie de evenimente culturale în cadrul Capitalei Culturale Europene Timișoara 2023.

Unul dintre punctele de atracție este interpretarea cantatei  „Gurre-Lieder” de Arnold Schönberg de către muzicieni din Germania și România, în cadrul unor concerte atât în Turingia, cât și la Timișoara în septembrie 2023. Proiectul muzical este finanțat cu 367.000 de euro prin intermediul Însărcinatul Guvernului Federal pentru Cultură și Mass-Media, precum și cu 320.000 de euro de către Primăria Timișoara, în cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană.

Această experiență muzicală extraordinară are loc în aer liber pe 28 și 29 septembrie, de la ora 19.00, în Parcul Rozelor din Timișoara. Intrarea este liberă!

La concertele din Gera și Timișoara participă în jur de 350 de persoane: orchestră, cor, soliști. Este, așadar, un proiect mamut în adevăratul sens al cuvântului, care, așa cum spune dirijorul Gabriel Bebeșelea, „nu poate funcționa fără dăruire maximă din partea tuturor”.

Din acest motiv, repetițiile corului și ale orchestrei au început încă din luna februarie a acestui an. Potrivit lui Ovidiu Andriș, directorul Filarmonicii de Stat Banatul și principalul artizan al acestui proiect: „…este foarte important ca în jurul muzicii să se formeze o comunitate și ca această legătură să răzbată și în interiorul instituției noastre.”

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer a subliniat: „Reprezentarea acestei creații muzicale magistrale, «Gurre-Lieder» va fi cu siguranță un punct culminant în cadrul programului Capitalei Culturale Europene Timișoara 2023. Sunt încântat că și vicepreședinta Bundestagului german, Katrin Göring-Eckardt, va fi oaspete de onoare la acest eveniment. Sunt convins că schimbul cultural dintre cele două orașe înfrățite, Gera și Timișoara, a devenit și mai strâns prin acest proiect și că repetițiile comune i-au apropiat pe participanți și mai mult. Așa arată un schimb cultural trăit în Europa.”

Consulul Germaniei la Timișoara, Regina Lochner a adăugat: „Cadrul pentru spectacolele din Timișoara nu poate fi mai frumos: ambele concerte vor avea loc în Parcul Rozelor, unde toți participanții și ascultătorii se vor putea bucura sub cerul liber de magia muzicii lui Schönberg.”

Orchestra Filarmonicii Altenburg Gera și Filarmonica Banatul vor fi completate de corul Operei din Timișoara, Corul Liceului de muzică Rutheneum și corul Liceului de Artă Ion Vidu. Soliști vor fi: Roy Cornelius Smith, Michaela Kaune, Ruxandra Donose, Cosmin Ifrim, Bogdan Baciu și Johannes Schwärsky. Conducerea muzicală este asigurată de Gabriel Bebeșelea.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol