29 martie 2024, 14:07

Unii au capacitatea ”superumană” de a combate COVID-19 după o infecție anterioară și două doze de vaccin

După o infecție anterioară cu COVID-19 și două doze de vaccin Pfizer sau Moderna, sistemele imunitare ale unor persoane dezvoltă o capacitate incredibilă de a răspunde la virus. Cercetătorii o numesc „imunitate supraumană” sau „imunitate hibridă”. În acest caz, sistemul imunitar al acestor pacienți poate produce o mulțime de anticorpi capabili să răspundă la diferite variante. Organismele acestor indivizi nu numai că produc niveluri mari de anticorpi, dar produc anticorpi cu o mare flexibilitate, capabili să lupte cu orice variantă a coronavirusului care circulă prin lume.

Într-un studiu, pacienții cu această „imunitate hibridă” au demonstrat capacitatea de a răspunde la variantele actuale, la coronavirusurile neumane și chiar și la variantele noi.

Din aproximativ 173 de milioane de americani vaccinați complet până la sfârșitul lunii august, doar 10.500 de persoane au fost spitalizate și doar 2.000 au murit de Covid. Vaccinurile funcționează prin invadarea sistemului imunitar cu o bucată de material genetic din coronavirus (ARNm), care învață sistemul imunitar să recunoască virusul în cazul unei infecții. Persoanele care se recuperează de la Covid sunt, de asemenea, protejate împotriva coronavirusului, deoarece sistemul lor imunitar își amintește cum să lupte împotriva acestui invadator.

Anticorpii din sângele acestor „supraoameni” pot chiar neutraliza SARS-CoV-1, primul coronavirus, care a apărut acum 20 de ani. Acest virus este foarte diferit de SARS-CoV-2. Când o persoană se vaccinează după recuperarea după Covid, vaccinul acționează ca un semnal pentru sistemul imunitar că acest virus este o problemă gravă, iar sistemul imunitar ar trebui să aloce și mai multe resurse pentru protejarea împotriva acestuia.

Modul de funcționare

În iunie 2021, virologul Shane Crotty a explicat în revista Science cum funcționează.

”Imunitatea naturală” provenită de la o infectare anterioară funcționează diferit față de imunitatea oferită de vaccinare. În imunitatea naturală, sistemul imunitar va construi măsuri de protecție diferite împotriva unor viitoare invazii ale coronavirusului. Acest proces include celulele B și T care își aduc aminte cum arată virusul și pot stimula producția de anticorpi în cazul unei eventuale noi infectări.

În mod obișnuit, imunitatea naturală durează șapte până la opt luni, au arătat studiile. După aproximativ un an, sistemul imunitar va păstra o oarecare amintire, dar s-ar putea să fie mai vulnerabil la noile variante. Dacă cineva cu imunitate naturală se vaccinează, vaccinul întărește amintirea sistemului imunitar despre coronavirus. Ca urmare, când o persoană se vaccinează după recuperare, vaccinul acționează ca un semnal pentru sistemul imunitar că acest virus este o problemă gravă, iar sistemul imunitar ar trebui să alocace și mai multe resurse pentru protejarea acestuia.

Asta înseamnă mai multe celule B și celule T care își amintesc cum arată coronavirusul, inclusiv celule B care încearcă de fapt să prezică potențiale noi variante virale. Crotty numește aceste celule B de memorie „presupuneri preventive ale sistemului imunitar cu privire la ce variante virale pot apărea în viitor”. Celulele T ajută, de asemenea, la protejarea împotriva viitoarelor variante, deoarece aspectele virusului recunoscut de celulele T sunt puțin probabil să se schimbe pe măsură ce virusul suferă mutații.

Într-un studiu citat de Crotty, cercetătorii au descoperit că indivizii care s-au recuperat după Covid, dar s-au și vaccinat au dezvoltat de 100 de ori mai mulți anticorpi împotriva variantei Beta (B.1.351) comparativ cu cei care au fost doar infectați. Acești indivizi au avut un sistem imunitar mult mai pregătit pentru a lupta împotriva variante, chiar dacă nu au fost anterior infectați cu această variantă.

Oamenii de știință au observat un nivel ridicat de imunitate la coronavirus atât la persoanele care au avut cazuri severe de Covid, cât și la cele care au avut simptome ușoare sau deloc.

Puterea imunității hibride

Un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea Rockefeller demonstrează puterea imunității hibride. Cercetătorii au analizat disponibilitatea sistemului imunitar la 15 pacienți care au fost anterior infectați cu Covid și ulterior vaccinați, în comparație cu pacienții care au fost doar vaccinați sau doar infectați.

Ei au testat probe de plasmă de sânge de la pacienții cu „imunitate hibridă” împotriva a șase variante ale coronavirusului. Pentru toate aceste variante diferite, sistemele imunitare ale pacienților cu „imunitate hibridă” au fost capabile să recunoască invadatorii și să acumuleze anticorpi pentru a le combate.

Cercetătorii au testat chiar și o nouă variantă de coronavirus, dezvoltată în laborator, care a fost concepută special pentru a rezista detectării sistemului imunitar. Aceste sisteme imunitare au putut să îl învingă.

„S-ar putea prezice în mod rezonabil că acești oameni vor fi destul de bine protejați împotriva majorității – și poate a tuturor – variantelor SARS-CoV-2 pe care este probabil să le vedem în viitorul previzibil”, a spus Paul Bieniasz, virolog al Universității Rockefeller și lider al studiul, pentru NPR.

Acest studiu, la fel ca altele care au măsurat imunitatea hibridă, a fost mic – și cercetătorii nu sunt siguri dacă toți cei care au fost vaccinați după infecție ar avea același răspuns imunitar.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol