22 august 2023, 15:15

Care este durata ideală a concediului, potrivit cercetătorilor. Nu prea seamănă cu ce spunem noi

Titlul ar putea fi cel deja pus sau ar putea suna și altfel: de ce nu merită să pleci trei săptămâni în concediu. S-ar putea să fim surprinși de opinia cercetătorilor, căci noi, în concedii fiind, aproape invariabil spunem că avem nevoie de mai multe zile de relaxare. Ei bine, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Tampere, în Finlanda, durata ideală a concediului ar fi în jur de… 8 zile, scrie Le Figaro.

Între cei care așteaptă tot anul să-și permită o pauză lungă și cei care înmulțesc micile escapade, cine are rețeta concediului fericit? Cercetătorii de la Universitatea din Tampere, Finlanda, au decis. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Happiness Studies, durata ideală a șederii este între șapte și unsprezece zile. Dacă efectele pozitive ale concediilor se resimt încă din prima zi la fața locului, este necesar să așteptăm până în ziua a opta pentru ca turiștii să scape complet de responsabilitățile lor și de stresul legat de muncă și de viața de zi cu zi. După acest timp, sentimentele pozitive încep să scadă, pentru a scădea rapid după a unsprezecea zi.

Pentru a vă reîncărca cu adevărat bateriile, ar fi mai înțelept să luați câteva săptămâni pe parcursul anului decât să luați o pauză lungă vara.

O întoarcere brutală la birou

Fiți atenți totuși. Pentru că, dacă micile evadari sunt interesante pentru a reduce anxietatea, studiul sfătuiește cu fermitate să nu vă schimbați obiceiurile cronobiologice. „Este important să vă respectați ritmul, evitând să vă perturbați somnul cu nopți care sunt fie foarte scurte, fie prea lungi”, explică oamenii de știință. Deci fără nopți pierdute și dimineți în care dormiți pâna târziu. De asemenea, este indicat să vă expuneți cât mai des la lumina naturală și să practicați zilnic activitate fizică. Nu uitați să planificați un mesaj de plecare, astfel încât să nu fie nevoie să vă verificați e-mailurile.

Cu toate aceste condiții îndeplinite, beneficiile pentru corp și minte ar fi optime. Dar să nu vă amăgiți: este dovedit, efectele dispar din prima zi de întoarcere la muncă. Dar a nu lua concediu ar crește riscul de deces prematur, potrivit studiului. Deci nu are rost să pleci mult timp, ci trebuie să pleci la timp.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol