28 martie 2024, 13:42

Care este profilul persoanei care manifestă reacţie adversă la vaccinul COVID-19

Vârsta medie a persoanelor care au raportat reacţii adverse după vaccinare este de 41 de ani şi în cea mai mare parte este vorba despre femei, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Gheorghiţă a spus că cele mai multe reacţii adverse după vaccinare au fost în cazul vaccinului produs de Pfizer-BiNTech, dar acesta se administrează, totuşi, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România.

Nu au fost cazuri de șoc anafilactic

Nu au fost cazuri de şoc anafilactic de la începutul campaniei de vaccinare, potrivit sursei citate.

Unele efecte secundare sunt de așteptat și nu este un lucru rău, spun specialiștii. Aceasta nu este boala în sine, ci răspunsul organismului la vaccin.

Vaccinurile anti-COVID-19 nu conțin virusul pandemic și nu pot da oamenilor boala. În schimb, ele folosesc o versiune inofensivă sau o parte a noului coronavirus pentru a învăța corpul cum să recunoască și să lupte cu adevăratul virus, la nevoie.

Reacții adverse, defalcat

Numărul total al reacţiilor adverse ca urmare a vaccinării cu vaccinurile împotriva COVID-19 în toată această perioadă, de la 27 decembrie, defalcat pe cele trei tipuri de vaccin sunt:

– vaccinul Pfizer – 556 de reacţii de tip local, cu durere la locul de administrare şi 2.324 de reacţii generale de tip febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală şi alergii de tip urticarie.

– vaccinul de la Moderna, din data de 4 februarie – 9 reacţii de tip local, durere la locul de administrare şi 75 de reacţii generale.

– vaccinul de la AstraZeneca, începând cu data de 15 februarie: 7 reacţii raportate în total, din care 4 de tip local şi 3 reacţii generale.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, în perioada 9 februarie – 14 februarie au fost raportate 432 de reacţii adverse indezirabile, dintre care 76% au fost raportate pe platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, restul fiind raportate direct în registrul electronic naţional al vaccinărilor la INSP.

Când și la cine s-au manifestat

Vârsta medie a persoanelor care au raportat aceste reacţii adverse a fost de 41 de ani, cu extreme între 19 şi 88 de ani.

77% dintre persoanele care au raportat reacţii adverse sunt femei, spune medicul Valeriu Gheorghiţă.

Perioada medie între data vaccinării şi data debutului reacţiilor adverse a fost de 21 de zile, cu extreme între 0 şi 21 de zile, potrivit sursei citate.

„În funcţie de severitatea manifestărilor, au fost raportate zero cazuri de reacţii severe şi 432 de cazuri de reacţii clasificate ca nesevere. În ceea ce priveşte distribuţia, 51% au fost reacţii de tip local, cu durere, tumefacţie, erupţie la locul de administrare, febră şi frison. 34% dintre persoane au raportat ca reacţie adversă dureri musculare şi articulare, 30% cefalee”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol