Studiile arată că una dintre cele două emisfere ale creierului este folosită mai mult în funcție de experiența pe care o avem în a improviza.
Este bine cunoscut faptul că, spritul atristic și creativitatea sunt strâns legate de emisfera dreaptă a creierului uman, în timp ce emisfera stângă este destinată analizei și logicii. Pornind de la aceste noțiuni, experții experţii în neuroştiinţe de la Universitatea Dexel, Statele Unite ale Americii, au realizat un studiu care explică pe larg cum anume evoluează creativitatea, luând ca exemplu cântăreții de jazz, care prin improvizație ajung să compună cele mai armonizante melodii, notează Descoperă.ro.
Astfel, potrivit studiului realizat de aceștia, se xplică faptul că capacitatea de a improviza pornește, în primul rând, de la experiențele lor anterioare. Totodată, se mai demonstrează și faptul că muzicenii de jazz au mai dezvoltată emisfera dreaptă a encefalului, în timp ce cei o experiență limitată par a folosi mai mult partea stângă a creierului.
Așa se explică cum, creativitatea poate fi controlată de emisfera dreaptă atunci când ne aflăm într-o situație nouă, necunonscută, peste care putem trece cu bine dacă recurgem la o serie de comportamente dezvoltate și însușite anterior, în vreme ce atunci când nu avem comportamente sau cunoştinţe pe care să le folosim creativitatea este controlată de către emisfera stângă, mai arată Descoperă.ro.
„Dacă creativitatea este definită în termeni de calitate a unui produs, cum ar fi o melodie, invenţie, poem sau pictură, atunci emisfera stângă joacă un rol cheie. Cu toate acestea, dacă creativitatea este înţeleasă ca capacitatea unei persoane de a face faţă cu situaţii inedite, necunoscute, cum este cazul improvizatorilor începători, atunci emisfera dreaptă joacă rolul principal”, explică dr. John Kounios, profesor de Psihologie şi director al programului doctoral de ştiinţe cognitive al Universităţii, potrivit sursei citate anterior.
Sursă Foto: unica.ro
Comentariile sunt oprite pentru acest articol