19 aprilie 2024, 10:26

Care este vârsta ideală pentru a te pensiona? Niciodată!

Dacă vrei să trăiești o viață lungă, plină de satisfacție, specialistul în neuroștiințe Daniel Levitin are niște sfaturi pentru tine, care, concentrate, se rezumă la două cuvinte: rămâi ocupat.

Potrivit acestuia, vârsta perfectă pentru a ieși la pensie este… niciodată. Mă rog, e bine să ieșim la pensie, să ne bucurăm de ea, dar să ne găsim o (nouă) ocupație.

„Prea mult timp petrecut fără un scop este asociat cu nefericirea. Rămâneți ocupați! Dar nu cu muncă propriu-zisă ori activități banale, ci cu activități semnificative. Economiștii au inventat termenul de „nepensie” pentru a descrie hoardele de oameni care se pensionează, constată că nu le place și se întorc la muncă.

Mulți angajatori vor permite lucrătorilor adulți în vârstă să-și modifice programul pentru a continua să lucreze. În SUA, angajatorilor li se cere să facă acomodări rezonabile, cum ar fi orele de începere și de sfârșit al programului, săli de pauză, chiar și un pătuț pe care să se întindă pentru un pui de somn, iar discriminarea în funcție de vârstă este ilegală”, scrie acesta potrivit ideas.ted.com.

Discriminarea în funcție de vârstă este la fel de ilegală în Canada, Mexic și Finlanda. Legile din întreaga lume variază.
În general, Uniunea Europeană permite încetarea la vârsta de pensionare (în Germania, de exemplu, aceasta este în prezent de 65 de ani și este extinsă la 67). În Coreea de Sud, vârsta obligatorie de pensionare este de 60 de ani.
Dacă nu este posibil să mai lucrați la locul de muncă după o anumită vârstă, există încă modalități de a rămâne implicați activ într-o muncă semnificativă.
După cum a observat scriitoarea Anais Nin, „Viața se micșorează sau se extinde proporțional cu curajul cuiva”. Este valabil și pentru volumul creierului.
Acel curaj, acea expansiune a vieții pot apărea într-o varietate de moduri pentru diferiți oameni: făcând cursuri online (dar asigurați-vă că puteți interacționa pentru a discuta despre ceea ce ați învățat; învățarea de unul singur poate doar să vă mențină mintea activă); înscriere într-un (sau găzduirea unui) club de carte sau a unui grup de discuții despre evenimente curente; voluntariat într-un spital sau biserică; întrebându-vă biserica de ce are nevoie; lucrând într-o cantină socială.”

Sursa foto: Rachel Chew/ideas.ted.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol