26 ianuarie 2022, 14:40

Care sunt cele mai obișnuite efecte secundare după booster?

Care sunt cele mai obișnuite efecte secundare după booster? Diferă ele față de cele ale rapelului sau primului vaccin? La ce să ne așteptam?

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite a prezentat lista celor mai întâlnite efecte secundare în urma vaccinării cu doza „booster” a vaccinurilor anti-Covid dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna și Johnson & Johnson. 36 de milioane de doze booster (câte s-au administrat până acum în SUA) te pot ajuta să tragi o concluzie.

Dacă decizi să te vaccinezi cu a treia doză (sau a doua în cazul vaccinului Johnson & Johnson), fii pregătit să iei lucrurile ușor a doua zi. Efectele secundare ușoare încep să se manifeste de regulă la câteva zile după vaccinare și durează de regulă o zi sau două așa că e bine să fii pregătit să te odihnești.

Baza de date VAERS a guvernului federal, un sistem de autoraportare a efectelor secundare de după vaccinare arată că majoritatea problemelor de care s-au plâns oamenii au fost durerile de cap, oboseala și febra.

Cele mai obișnuite 5 efecte secundare după vaccinarea cu doza booster sunt:

  1. Dureri de cap
  2. Febră
  3. Oboseală
  4. Dureri
  5. Frisoane

Până acum cele 11.000 de persoane care au raportat voluntar efecte secundare în urma suprarapelului, înregistrându-le în baza de date, tind să fie mai în vârstă (46% împliniseră vârsta de 65 de ani) și majoritatea sunt femei (67%).

Ce se mai știe?

În general persoanele care au ales un vaccin ARNm (Pfizer, Moderna) pentru doza booster au raportat efecte secundare mai ușoare decât după a doua.

Cel mai comun simptom, indiferent de vaccinul ales, a fost durerea la locul injecției.

Acesta a fost de fapt atât de comun încât majoritatea persoanelor care și-au înregistrat simptomele în baza de date VAERS s-au gândit să nici nu îl mai menționeze, motiv pentru care nu apare printre primele 5.

Mai puțin de 10% din cei care și-au înregistrat simptomele în baza de date mai mare v-safe au declarat că nu au putut lucra după ce s-au vaccinat cu doza booster.

Cei care nu s-au simțit capabili să meargă la muncă sau la școală au avut tendința de a fi din grupul care a ales vaccinul anti-Covid al Moderna pentru a treia doză după ce la primele două s-au vaccinat cu Pfizer.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.