20 septembrie 2021, 23:55

Care sunt cele mai „smart” orașe din România

Potrivit „Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate”, în țară avem 24 de „orașe smart”, cum ar fi Alba-Iulia (60), Cluj-Napoca (10), Arad (9), Sibiu (8), Oradea (8) sau București (5). Astfel, potrivit punctajelor obținute, Alba-Iulia este cel mai „smart city” din România.

Campioană  la mobilizare și tehnologizare, Alba-Iulia, a început acum 2 ani proiectul „Alba Iulia Smart City 2018”, în urma unui protocol semnat cu Ministerul Comunicațiilor, pentru implementarea unor soluții inteligente.

Sursa: capital.ro

Pe parcursul acestor 2 ani, Primăria Alba Iulia a derulat 60 de proiecte cu zeci de parteneri, punând la dispoziția cetățenilor servicii precum iluminat inteligent, monitorizarea calității aerului, monitorizarea traficului, a consumului de apă și a pierderilor din rețea, parcări inteligente și multe altele.

„Alba-Iulia este dat deja ca exemplu de Banca Mondială ca una dintre cele mai bune comunităţi atunci când vine vorba de atragerea fondurilor pentru dezvoltarea comunităţii”, a declarat Eduard Dumitrescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate, potrivit citynews.ro.

La o distanță kilometrică, se află Clujul cu doar 10 proiecte finalizate, care ocupă locul 2. Aici se găsește primul funcționar public numit „Antonia”, parcări inteligente, internet wireless prin tot orașul, dar și autobuze electrice.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.