24 aprilie 2024, 13:38

Care sunt meseriile viitorului? INTERVIU Liderul studenților români din străinătate, despre dificultățile cu care se confruntă tinerii și abilitățile care vor fi căutate pe piața muncii

Conferința Future Skills & Future Work dă startul unei serii de conferințe cu scopul întocmirii unui raport care va conține o serie de propuneri și va fi înaintat Ministerului Educației Naționale de către Liga Studenților Români din Străinătate. Totodată, prin aceste conferințe se dorește și conștientizarea trendului de schimbare și adaptare a abilităților la viitoarele cereri ale pieței muncii.

Prima conferință va avea loc la Romexpo, Pentagon Events, pe data de 10 septembrie. Evenimentul are ca tematica o dilema actuală pentru studenții și societatea de astăzi și anume joburile viitorului, precum și abilitățile de care tinerii vor avea nevoie pe piața muncii. Următoarele două conferințe vor fi programate în octombrie și noiembrie.

Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Robert Stredie, președintele Ligii Studenților Români din Străinătate, vorbește despre meseriile viitorului, dificultățile cu care se confruntă studenții și obiectivele organizației pe care o conduce.

Robert Stredie

Robert Stredie

„Vrem să atragem atenția asupra dificultăților cu care se confruntă tinerii la angajare”

Robert crede că prin organizarea acestui eveniment, LSRS poate trage un semnal de alarmă asupra dificultăților cu care se confruntă tinerii la angajare. „Evenimentul LSRS, Future Skills & Future Work, a fost creat pentru a atrage atenția asupra dificultăților cu care se confruntă tinerii la angajare, atât actuale, cât și viitoare. De asemenea, ne propunem să identificăm abilitățiile necesare pentru a face față nevoilor schimbătoare de pe piața muncii. Cu ajutorul invitaților noștri, experți din domenii precum inovație, mediul de afaceri și administrație publică, discuțiile o să abordeze probleme reale de care studenții se vor lovi la ieșirea din facultate și o să propună modalități de rezolvare bazate pe ani de experiență.”, explică Robert.

Care sunt meseriile viitorului

Când se gândește la cum o să arate piața muncii din viitor, Robert crede că multe din meseriile de astăzi vor dispărea. „Este greu să definim exact cum vor arăta joburile viitorului. Putem însă învăța din trecut de la revoluția industrială, și cum aceasta deși a automatizat multe din meseriile făcute de oameni, a creat mai multe joburi ca înainte. Dezvoltarea continuă a Inteligenței Artificiale va face ca în cele din urmă peste jumătate din locurile actuale de muncă să dispară. Multe din meseriile de astăzi vor dispărea însă majoritatea companiilor mari au deja politici implementate pentru a își reorienta angajații. Este deja o certitudine că aptitudinea esențială a următoarelor decenii va fi capacitatea de adaptare constantă a angajatului. ”, spune tânărul.

Robert Stredie la Parlamentul European

Robert Stredie la Parlamentul European

Cum se pregătesc studenții români pentru joburile viitorului

Robert apreciază că mulți studenți români știu să se orienteze profesional, foarte mulți tineri alegând să studieze programare, inginerie sau administrarea afacerilor. „Șansele diferă pentru studenții români în funcție de universitatea la care studiază. Unele sunt mai bine conectate la mediul de afaceri și societate, iar această apropiere le oferă o perspectivă mai bună asupra abilităților pe care să le transmită studenților. Dacă ar fi să judecăm după preferințele studenților români, aceștia par conștienți de provocările pe care le aduce viitorul, un număr mare dintre ei alegând să studieze programare, inginerie sau managementul afacerilor.”, crede Robert.

Robert Stredie la SummerCamp, eveniment organizat de Liga Studenților Români din Străinătate

Robert Stredie la SummerCamp, eveniment organizat de Liga Studenților Români din Străinătate

Despre LSRS

Când este întrebat care sunt obiectivele LSRS, Robert vorbește cu mândrie despre organizația pe care o conduce. „Liga Studenților Români din Străinătate oferă studenților și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis de dialog și acțiune. Promovează inițiativa, profesionalismul și solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României și o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară. Obiectivul principal este de a apăra și promova drepturile și interesele academice, profesionale, sociale și culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României.”, spune liderul studenților români din străinătate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol