25 aprilie 2024, 15:31

Care sunt meseriile viitorului și ce este profilul online al angajatului

Tinerii generației Z se pregătesc să intre pe piața muncii, iar angajatorii se uită cu interes spre cei care le vor ocupa locurile de muncă disponibile. Un studiu făcut de organizaţia neguvernamentală INACO, în Ghidul Meseriilor Viitorului arată că programul de 8 ore de la birou va deveni istorie în viitorul apropiat.

Angajaţii vor putea lucra de acasă sau de oriunde doresc, la orice oră din zi şi din noapte, atâta timp cât vor avea un profil online, se arată într-un document.

În următorii 25 – 30 de ani, meseriile viitorului vor fi legate de calculatoare, robotică, cercetare, energie, mediu înconjurător, medicină, sănătate, persoane în vârstă şi altele: „În domeniul medicinei viitorului, datorită unui nivel de populaţie în creştere şi într-un proces continuu de îmbătrânire, vor fi căutate profesiile de asistent medical, soră medicală, terapeut ocupaţional care vor fi ajutaţi de roboţi medicali. Citogeneticienii vor interveni pe ADN. Vor apărea consilieri în genetică, iar inginerii biomedicali vor reproduce organe din celule stem”, se arată în studiu, potrivit Adevarul.

Raportul arată că peste 30% din spaţiile de lucru sunt nefolosite într-o zi de muncă, astfel că companiile plătesc spaţii nefolosite, precum şi energia şi alte utilităţi ce ţin de infrastructura locului de muncă.

Specialiştii în cloud computing vor fi la mare căutare

Dieteticienii, nutriţioniştii şi cercetătorii alimentari vor fi în trend: „Cum tehnologia riscă să dea dependenţă sau teamă, este nevoie şi de specialişti în detoxifiere tehnologică, înţelegând bine psihologia şi noile tehnologii, dar şi de terapeuţi ocupaţionali”, subliniază raportul.

De asemenea, va creşte numărul de dezvoltatori de pagini web şi aplicaţii iar specialiştii în cloud computing vor fi la mare căutare. Cât despre domeniul roboticii, specialiștii consideră că cei care cotrolează dronele sau cei care vor lucra în serviciile pentru programarea, supravegherea şi întreţinerea roboţilor vor deveni ocupaţii banale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE