25 aprilie 2024, 15:54

Care sunt primele simptome de COVID la copii. Medicul pediatru Mihai Craiu lămurește problema

Copiii răcesc ușor și de aceea e destul de greu să separi elementele unei răceli ușoare, mai ales acum, că a început școala, de simptomele COVID-19. Mediul pediatru Mihai Craiu lămurește problema și îți spune când ar trebui să fii atent.

Simptomele COVID-19 în cazul copiilor variază, în primul rând în funcție de vârstă, însă există trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți, spune medicul pediatru Mihai Craiu, într-un interviu pentru HotNews.

Nu există un tipar al manifestării bolii COVID la copii, însă majoritatea, indiferent de vârstă, au febră, spune medicul.

În ceea ce privește severitatea bolii, în condițiile în care dominantă în valul 4 este tulpina Delta, medicul pediatru afirmă că se observă modificări doar în cazul copiilor care au boli cronice și probleme medicale deosebite, precum diabet, tratament cu citostatice, transplant.

Simptomele sunt variabile, în primul rând în funcție de vârstă. Sunt copii care au doar manifestări digestive, fără pneumonie. La Primiri Urgențe ajung copii cu diaree sau cu simptome ca la orice fel de răceală. Manifestările digestive sunt specifice copiilor mici, de grădiniță. Cei mai mulți copii, indiferent de vârstă, au însă febră, restul manifestărilor nu sunt tipice”, explică el.

Care sunt primele simptome de COVID la copii. Ce ar trebui să facă părinții?

Părinții ar trebui să se uite la copiii lor exact cum o făceau înainte de pandemie – dacă acel copil este febril, refuză alimentația sau are dureri pe care nu le avea în ziua precedentă, atunci ar trebui testat antigenic, mai ales dacă merge în comunitate”, spune medicul pediatru.

Un copil cu COVID poate avea orice semn clinic, de la convulsii, la comă, existând astfel de situații la sugari. Spre deosebire de adulți, în cazul copiilor răspunsul organismului la agresiunea virală este mai general – pare că suferă și burta, și pielea, și cavitatea orală. Este importantă orice fel de schimbare pe care părinții o observă la copil – nu se mai joacă sau nu mai stă pe calculator. Imensa majoritate a copiilor au însă febră”.

Care sunt primele simptome de COVID la copii. Când ar trebui să ne îngrijorăm

Sunt trei semne care trebuie luate în considerare.

Primul și cel mai important semn este febra care nu scade cu antitermicele la care scădea înainte, este de părere Mihai Craiu.

Al doilea semn este frecvența respiratorie – atunci când un copil respiră mai repede de 50 de ori pe minut. Este primul semn de afectare a căilor respiratorii.

Al treilea semn – deshidratarea. Copilul are mucoase uscate, dar nici nu mai urinează.

Doctorul recomandă ca fiecare familie să aibă acasă câteva teste rapide, pe care să le folosească la nevoie, pentru a stopa, eventual, răspândirea virusului la ceilalți membri ai familiei. Dacă testul iese pozitiv, trebuie anunțat medicul de familie, pentru că este datoria lui să monitorizeze copilul și este decizia acestuia dacă, eventual, copilul trebuie internat.

Ultimele cifre. Câți copii sunt internați în spitale?

Grupul de Comunicare Strategică dădea publicității, miercuri, următoarele cifre: din totalul pacienților internați, 167 sunt minori, 158 fiind internați în secții și 9 la ATI.

Valeriu Gheorghiţă: Va creşte numărul de copii internaţi la Terapie Intensivă

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că în rândul copiilor cu vârste de peste 12 ani rata de vaccinare anti-COVID ajunge la aproape 15%, dar este clar ”insuficientă” și avertizează că ”va creşte numărul de copii internaţi în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă”.

Avem aproximativ 200.000 de copii şi adolescenţi între 12 şi 19 ani care au primit cel puţin o doză de vaccin. Raportat la numărul de copii eligibili, vorbim de aproape 15%, procent de acoperire vaccinală cu cel puţin o doză.

M-am uitat pe ultimele 30 de zile la persoanele vaccinate cu prima doză de Pfizer. Sunt vaccinaţi 69.000 de oameni cu prima doză în ultimele 30 de zile, aproape 25% dintre aceştia sunt copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 19 ani, 55% din acest grup de 12-19 ani fiind copii între 12 şi 15 ani.

Deci am observat o creştere progresivă a tinerilor şi a copiilor care se vaccinează în această perioadă, chiar comparativ cu adulţii care au ales să se vaccineze cu Pfizer”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

El a arătat că este „clar insuficient” procentul de vaccinare în rândul copiilor, precizând că în alte ţări din vestul Europei peste jumătate dintre copiii între 12 şi 17 ani au primit cel puţin o doză de vaccin.

Medicul a precizat că există „recomandarea foarte clară” ca tinerii cu boli cronice – obezitate, diabet, boli renale şi alte tipuri de afecţiuni – să se vaccineze.

„Este evident că în perioada următoare numărul de cazuri în rândul copiilor va creşte, numărul de cazuri de COVID-19. De asemenea, va creşte numărul de copii internaţi în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă, este o realitate pe care o vedem în toate ţările în care au început activităţile de învăţământ cu prezenţă fizică, inclusiv în Statele Unite”, a precizat medicul.

Situația internațională

China a vaccinat complet contra coronavirusului 91% dintre elevii cu vârste între 12 și 17 ani, a transmis televiziunea de stat, dar autoritățile spun că școlile trebuie să rămână vigilente.

China a administrat până acum 2,157 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19.

Ministerul Sănătății din Israel a dat publicității câteva cifre. El a precizat că 11,2% dintre copiii care s-au îmbolnăvit au avut simptome și după recuperare. Cifra a scăzut la 1,8 – 4,6 la șase luni după o boală acută, în timp ce copiii mai mari au avut de suferit mai mult.

Sondajul a fost făcut în timp ce copiii de 12-15 ani deveneau eligibili pentru a fi vaccinați.

Un studiu britanic recent a dezvăluit că 1 din 7 copii ar putea avea simptome legate de Covid la câteva luni după ce au fost testați pozitiv cu coronavirus.

Citiți și:

Un copil din 10 rămâne cu simptome după vindecarea de Covid


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol